Ouders en leerlingen trotseren de zon voor een plek
13 Sep 2012, 19:30
foto
Lange rijen om een plek te krijgen op een school. (Foto: René Gompers)


De rijen zijn lang. De zon genadeloos. Niet iedereen heeft een parasol. De enveloppen met rapporten, diploma's en andere bescheiden worden als schild gebruikt tegen het felle licht. Het biedt weinig soelaas. Opnieuw trotseerden vandaag ouders en kinderen de hitte op de tweede dag van de centrale scholenregistratie op de George Asinschool. Nu werden de leerlingen van de mulo en lbgo geregistreerd.

"Het is drukker dan gisteren", merkt Irmgard Kalpoe-Bronne, coördinator Onderwijszaken op. "De mensen waren al vroeg op de been. De eerste groep was toen al heel groot."
Enkele klassen van de school zijn omgebouwd tot registratie ruimtes. Het duurt een hele tijd voor wachtenden het lokaal bereikt hebben. Volwassenen en kinderen lossen elkaar af. Eén zoekt de schaduw op tot de andere enkele plaatsen in de rij is vooruitgekomen en zwetend vraagt om aflossing.

Steeds meer aanmeldingen
Kalpoe zegt dat de aanmeldingen jaarlijks toenemen. "Het is ons tot nu toe gelukt om de leerlingen geplaatst te krijgen. Ik geloof dat het dit jaar ook zal lukken", voegt ze toe. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling is bezig met het bijbouwen van klaslokalen in het hele land. De vrees bestaat dat die op 1 oktober, wanneer het nieuwe schooljaar begint, nog niet opgeleverd zullen zijn.

Af en toe gaat het wat luidruchtig aan toe. Soms is het omdat er wat verwarring is ontstaan over wie er nou aan de beurt is. Politieagenten in elke registratieklas helpen de orde te handhaven. Voor velen loopt de rij niet vlot genoeg. "A son faya toch meneer", roept iemand uit de rij. "Dat' mek' w'e fuga snel. Ma' ja, tra fasi no de". Morgen is de laatste dag van de centrale registratie.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May