Sterftecijfers kinderen dalen wereldwijd
13 Sep 2012, 21:50
foto
In Pakistan is sterven nu meer kinderen onder de vijf jaar dan vorig jaar.


Het aantal kinderen dat sterft voor zijn vijfde jaar is in de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gedaald. Dat zegt het VN-Kinderfonds, de Unicef.

Vorig jaar stierven ongeveer 6,9 miljoen kinderen vóór hun vijfde jaardag. In 1990 waren dat er nog 12 miljoen. In 2011 zijn dagelijks bijna 19.000 kinderen onder de vijf jaar gestorven. Volgens de Unicef is de daling te danken aan armere landen die rijker worden.

In sommige delen van de wereld is de afname ook het gevolg van een goed gerichte steun waaronder het stimuleren van borstvoeding of het immuniseren tegen veel voorkomende ziekten. De sterkste dalingen in kindersterfte komen voor in landen veel buitenlandse hulp hebben ontvangen. "Als je kijkt naar de landen die de beste resultaten hebben bereikt - de Democratische Volksrepubliek Lao, Oost-Timor en Liberia - dat zijn de top drie - Ik denk dat in al deze drie landen de steun een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd ", zegt de Unicef-directeur voor Groot-Brittannië, David Bull.

Landen zuidelijk Sahara
Pogingen om infectieziekten zoals mazelen te bestrijden, hebben wereldwijd de gerelateerde sterfgevallen teruggebracht van 500.000 in 2000 naar 100.000 in 2011.

Vorig jaar kwam de helft van het wereldwijde kindersterftecijfer onder de vijf jaar voor in slechts vijf landen, zegt de Unicef. Het gaat om India, Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Pakistan en China. In sommige, vooral in landen die ten zuiden van de Sahara liggen, is het totale aantal sterfgevallen van kinderen jonger dan vijf in 2001 gestegen. Landen met de grootste daling van kindersterfte onder de vijf zijn: Laos, Oost-Timor, Liberia, Bangladesh, Rwanda, Nepal, Cambodja, Malawi, Madagaskar en Bhutan.

De Democratische Republiek Congo, Tsjaad, Somalië, Mali, Kameroen en Burkina Faso zagen de jaarlijkse sterfgevallen van kinderen jonger dan vijf jaar stijgen met 10.000 of meer in 2011 ten opzichte van 1990. Bijna alle van de ongeveer 500.000 malaria-doden in onder de vijf jaar, deden zich voor in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, meldt de Unicef.

Conflictsituaties
De organisatie zegt dat conflicten een belangrijke bijdragen hebben geleverd in de kindersterfte: acht van de tien landen met de hoogste percentages onder de vijf jaar zijn in strijd of verkeren in kwetsbare situaties.

Aan de andere kant van de planeet zijn de vijf belangrijkste oorzaken van kindersterfte onder de vijf onder andere pneumonie (18%), complicaties bij vroeg geboren kinderen (14%), diarree (11%), geboorte-gerelateerde complicaties (9%) en malaria (7% ).

Unicef legt uit dat bijna de helft - zo'n 40% - van de sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar voorkomen tijdens de eerste 28 dagen van het leven. In 2011 alleen al, beliepen deze wereldwijd ongeveer drie miljoen doden. Ondervoeding is de oorzaak voor meer dan een derde van deze sterfgevallen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May