Nimos houdt expositie voor alternatieve koelmiddelen
12 Sep 2012, 04:00
foto


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), houdt van 12 tot en met 14 september een expositie voor alternatieve koelmiddelen. Op de expositie zal de nadruk worden gelegd op de alternatieve technologie en gassen die gebruikt moeten worden voor koelapparaten zoals airco’s, koelkasten en blusapparaten.

Het thema van de expositie is ‘alternatieve technologie voor schadelijke gassen’. Het gaat om stoffen die schadelijk zijn voor de Ozonlaag (beschermlaag om de aarde). Internationaal wordt op 16 september de dag voor de bescherming van de Ozonlaag herdacht.

Suriname loopt achter
Suriname heeft binnen de Verenigde Naties samen met 191 andere landen het Montréal protocol getekend om gassen die schadelijk zijn voor de Ozonlaag uit te bannen. Dit proces is al jaren gaande. Waarnemend directeur Cedric Nelom van het Nimos zegt dat Suriname achter loopt op het gebruik van deze alternatieve technologieën en gassen voor koelmiddelen. Landen in de regio zijn daar allang op overgestapt.

“Onze koeltechnici zijn nog een beetje huiverig voor het gebruik van deze nieuwe technologieën, omdat de gassen die gebruikt worden ontvlambaar zijn en er dus een hoge mate van veiligheid in acht genomen moet worden”, zegt Nelom.

Afbouwen
Vanaf 1 januari 2013 zal de oude technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van onvriendelijk gassen zoals R 22, niet meer ter beschikking zijn. De schadelijke gassen zullen evenwel nog te verkrijgen zijn, maar wordt in fasen afgebouwd. In 2020 moet zeker 37 procent minder van de schadelijke stoffen in Suriname aanwezig zijn, dus minder importen van cilinders met schadelijke gassen. In 2040 moet de import van deze schadelijke gassen 0 procent zijn. In het voortraject heeft het Nimos gesprekken gevoerd met koeltechnici en hen ook getraind in het gebruik van de alternatieve gassen en hoe die in de apparaten te vervangen. Het gas R 22 is in landen als Amerika verboden maar wordt volgens Nelom toch op de markt gebracht door producenten uit China. Na 2040 is dit verboden.

De expositie is bestemd voor koeltechnici, de consument en personen die koelmiddelen importeren. Nelom zegt dat naast het presenteren van de schadelijke gassen en daarnaast de alternatieve technologieën er lezingen gehouden zullen worden. De bezoekers kunnen op de beurs bepalen welke lezing zij willen volgen.

De expositie wordt gehouden in het Lala Rookh gebouw aan de Lala Rookhweg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May