Gezonde leefstijl bij kinderen succesvol gepromoot
09 Sep 2012, 16:00
foto
Een groep touwtje springers en hoelahoepdansers geeft tijdens de wandelloop op Caribbean Wellness Day een show weg voor buurtbewoners en automobilisten.


Met een wandelloop vanuit het Jeugdcentrum naar de straten in de omgeving, sloten 500 wandelaars onder begeleiding van de Bikers Unit, gisteren drie dagen van bewegingsactiviteiten af. Het was gisteren ook Caribbean Wellness Day en alle deelnemers ontvingen daarom een ‘niet roken’ trui of pet van het ministerie van Volksgezondheid. De bewegingsactiviteiten stonden centraal tijdens ‘Gesontu Prisiri’, een project om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Op alle hoeken werd halt gehouden om een demonstratie te geven van bewegen voor een gezonde leefstijl. Voorop reed de soundtruck van ‘Weid mijn lammeren’ die het lied ‘Lekker in je vel’ deed galmen in de straten. Tijdens Gesontu Prisiri werd er gedaan aan hoelahoepdansen en touwtje springen, naast fosten prey en de overige sportactiviteiten. Kinderen die op deze onderdelen bijzondere prestaties leverden, kregen een hoelahoep cadeau om het thuis ook aan anderen te kunnen leren.

Behoefte groot
Het project was een initiatief van de Stichting Kinderboekenfestival. Het hoofddoel van ‘Gesontu Prisiri’ was het promoten van een gezonde leefstijl onder kinderen om zo de niet overdraagbare aandoeningen of ziekten tot een minimum te beperken. De deelnemers hebben via spelletjes, creatief werken en verhalen, meer geleerd over een gezonde leefstijl. De kinderen konden op deze dag vrij spelen, lezen en naar verhalen luisteren.

De behoefte aan dergelijke activiteiten, waarmee kinderen op een positieve manier invulling kunnen geven aan hun vrije tijd, blijkt enorm groot te zijn, zegt de organisatie van ‘Gesontu Prisiri’ in een persbericht. Alle kinderen kregen gedurende de dag gezonde voeding, met andere woorden voeding met weinig vet, fruit, popcorn met weinig zout en als drank melk, water en zuurwater met weinig zoet.

Touwtje springen in de vakantie
Via een meting is onderzocht wat kinderen bij aanvang van de activiteit allemaal weten over een gezonde leefstijl, of zij de gezondheidsregels kennen en hoe zij die toepassen. De informatie die deze meting heeft opgeleverd, is gebruikt bij het plannen van de activiteiten. Een groot aantal vrijwilligers heeft ervoor gezorgd, dat de vakantieactiviteiten succesvol zijn verlopen, zegt ‘Gesontu Prisiri’ bij evaluatie.

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid continueert Stichting Kinderboekenfestival het ‘Lekker in je vel’-programma met een nationale campagne ‘touwtje springen’ tijdens deze vakantie in diverse buurten en wijken, waaronder Sunny Point, Sophia’s Lust, Flora, Abrabroki en Geyersvlijt. Verder worden ook nog bewustwordingsspotjes over een gezonde leefstijl via televisiestations uitgezonden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May