SMS verzorgt boottour naar Jodensavanne
09 Sep 2012, 02:30
foto
Een groep toeristen bekijkt een grafzerk te Jodensavanne. (Foto: Edward Troon)


De Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) heeft zaterdag de eerste boottour naar Jodensavanne uitgevoerd. Hiermee heeft de SMS de dienstverlening in de toerisme sector uitgebreid. Een dagtrip met ontbijt, lunch, versnapering en de toegang tot Jodensavanne erbij inbegrepen, kost SRD 125. De vaartijd ernaar toe is ruim drie uur. De SMS zal deze tour uitvoeren op de donderdag en zaterdag.

“Ik vond het geweldig, het is een heel goed initiatief,” zegt Astrid Spier aan Starnieuws. Het is voor haar de eerste keer naar Jodensavanne en was een positieve ervaring. “De trip naar Jodensavanne is een lange reis, maar dat is niet hinderlijk geweest omdat je zoveel verhalen onderweg hoort, waardoor je het idee hebt dat je een verhalenreis maakt. Iedereen is zo enthousiast en we hebben veel met elkaar kunnen uitwisselen. Het verblijf op Jodensavanne vond ik iets te kort. We zijn een beetje te snel teruggegaan.”

Leerrijk
Voor Henry Reckerts is het ook de eerste keer naar Jodensavanne. “Ik heb het een heel leerrijke trip gevonden,” zegt Reckerts, “Ik heb heel veel bijgeleerd. Vooral waarom die joden zich daar gevestigd hebben. Ik heb me in het verleden altijd afgevraagd: waarom hebben ze zich niet dichtbij Paramaribo gevestigd, waar ze hun producten gemakkelijker kwijt konden. Maar de achtergrond heb ik nu vernomen. Overigens vind ik de trip prima. Alleen, net wat die mevrouw eerder heeft gezegd, had ik toch ietsje langer daar willen vertoeven. Bijvoorbeeld wat het eten betreft, had ik veel liever op Jodensavanne gegeten in plaats van op de boot."

Asta Bonse hoopt dat veel mensen zullen profiteren van deze dienst. Zij kwalificeert haar eerste kennismaking met Jodensavanne als leuk en leerrijk. “Ik hoop dat de SMS zo verder doorgaat en meer plaatsen aandoet. Er is een trip naar Bakkie, maar er zijn ook andere plantages in de buurt die aangedaan kunnen worden. En vooral wat langer op de plek van bestemming blijven, zodat de mensen door het dorp of de plantage kunnen lopen en van de mensen ter plaatse horen hoe het vroeger is geweest.” Zij vindt de prijs voor de tour redelijk. “Misschien kan niet iedereen het missen, maar het is vakantie en je spaart een beetje ernaartoe en dan lukt het wel dat je wat opzij hebt gezet,” zegt Bonse.
“Ik heb via de radio over deze trip gehoord en wilde dit niet missen,” zegt Diana Waterberg-Witteman. “Dus heb ik mijn twee kleintjes ook meegenomen en we hebben genoten. De trip is het geld waard. Ik heb alleen gedacht dat we vaker aan wal zouden gaan, maar voor de eerste keer is het goed. Ik ben tevreden en mag mij gelukkig prijzen te behoren tot de groep die de eerst tour heeft gemaakt.”

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May