Soerdjbalie wil zijn terrein op Goede Verwachting terug
08 Sep 2012, 02:00
foto
John van Coblijn, voorzitter NPS-afdeling Paramaribo in gesprek met mensen die zullen worden ontruimd. (Foto: Norman Banai)


Radjen Soerdjbalie, notaris en eigenaar van het geoccupeerde terrein te Goede Verwachting, wil dat de 222 gezinnen worden ontruimd. Op het terrein van 4 ha zijn er 125 bouwsels opgezet. Ruim 500 mensen wonen ter plekke onder mensonterende omstandigheden.

“De mensen hebben gezegd dat zij niet van plan zijn om weg te gaan”, zegt Soerdjbalie aan Starnieuws. Ze zeggen politieke ondersteuning te hebben gekregen om te occuperen. Eerder heeft Soerdjbalie enkele naamborden laten verwijderen, maar de situatie wordt steeds erger.

Ongedekte cheque
Soerdjbalie benadrukt dat occuperen een onrechtmatig proces is en dat zijn terrein steeds meer bouwsels en gezinnen krijgt. De notaris rekent niet op een eventuele compensatie van de zijde van de overheid. Bij het Sunny Pointproject is zijn vader al benadeeld door een ongedekte cheque van de Staat bij de verkoop van 39 ha terrein.

Bij nadere reclamering van deze ongedekte cheque bijkans 15 jaar geleden, kwamen de verantwoordelijken nooit aan de telefoon, hadden het te druk met vergaderen, was er nooit geld op de begroting, geen autorisatie en dit soort argumenten om niet te hoeven te betalen. Tot heden is er niet gecompenseerd, maar het terrein is wel kwijt. Nu wordt het terrein voor een 'appel en een ei' verkocht aan de onrechtmatige bezetters. De notaris is niet van plan om zichop hetzelfde hachelijke traject te gaan begeven als zijn vader.

Stemmingmakerij
Sergio Lonswijk, woordvoerder van de groep, deelt mee dat parlementariër André Misiekaba aan stemmakerij heeft gedaan. “Vlak voor de verkiezingen had hij ons een stuk perceel beloofd en zei dat we gewoon hier konden occuperen. Daarna zou de overheid ons het stukje grond geven", beweert Lonswijk.

"We moesten het hele terrein bemensen en in ruil daarvoor moesten we op hem stemmen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar, nu komt hij met andere verhalen en zegt dat we moeten ontruimen binnen een week, omdat dit stuk aan een particulier behoort. We zijn misleid door Misiekaba”, stelt Lonswijk. Misiekaba ontkent dat hij mensen aangezet heeft tot occupatie.

Compensatie
Lonswijk stelt de mensen niet van plan zijn om het gebied zomaar te verlaten. Er moet eerst een compensatie komen van de overheid. Hij blijft erbij dat dit was beloofd. “Teruggaan naar het binnenland, neen, neen, dat doen we niet”, stelt Lonswijk.

Intussen heeft de afdelingsvoorzitter Paramaribo van de Nationale Partij Suriname (NPS), John van Coblijn, zich ter plekke georiënteerd. Hij zegt aan Starnieuws dat er een oplossing moet worden gevonden. De mensen kunnen niet aan hun lot worden overgelaten. Van Coblijn wijst op de humane kant van deze kwestie. Hij heeft gesproken met de mensen en zal in het weekend ook met de eigenaar een onderhoud hebben. “Zo kunnen wij niet met elkaar omgaan”, stelt Van Coblijn.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May