DC Sondrejoe wil spoedige oplossing grondconflict
05 Sep 2012, 09:00
foto
Dc Theodorus Sondrejoe bekijkt samen met assembleelid Marinus Bee de grondpapieren van de belanghebbenden. Links Patrick van Genderen. (Foto: Isaak Poetisi)


"Ik zie graag een snelle oplossing". Districtscommissaris (dc) Theodorus Sondrejoe wil er alles aan doen om een akkoord te bereiken in het conflict met de 146 rechtmatige eigenaren van bouwkavels nabij het Anjoemakanaal aan de luitenant Weyneweg in Albina.

Een areaal van 8.2 hectare, dat zij van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in 2010 in grondhuur kregen, werd de vorige week van hen afgepakt. Ze moesten zonder enige afstemming vooraf, wijken voor de bouw van een lagere school.

Voorstel voor compensatie
De dc heeft dinsdag vergezeld van staflid van de bestuursdienst en parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) op locatie een ontmoeting gehad met de belanghebbenden. Initiatiefnemer Tony Tjon A Tjoen en Patrick van Genderen vertegenwoordiger van de belanghebbenden waren samen met enkele gedupeerden aanwezig bij dit onderhoud.

Sondrejoe stelt het op prijs dat de mensen geen tegenstanders zijn van de voorgenomen bouw van een lagere school. Hij geeft aan dat de grondadministratie in Marowijne onoverzichtelijk is. Bee deed het voorstel om percelen, waarop de school komt, te lichten uit het aantal van 146. Die personen krijgen dan andere terreinen toegewezen.

Werken mee
Van Genderen zegt dat niemand problemen zal hebben met de voorgestelde compensatie. Eerst moest dan advies worden ingewonnen bij hun raadsman Stanley Marica. Van Genderen deelde Starnieuws na afstemming mee dat de advocaat meegaat met het voorstel omdat het om het belang van het kind gaat dat onderwijs moet kunnen genieten.

Een eis is dat er een ander geschikt terrein in de buurt van dezelfde omvang bouwrijp moet worden gemaakt en de grenzen dienen uitgezet te worden door een landmeter. "Bovendien moeten wij eerst een notarieel stuk en documenten in handen hebben. Daar moet RGB voor zorg dragen. In een ander geval is het no deal", zegt Van Genderen.
Hij geeft aan de belanghebbenden hiermee bewapend het vervolggesprek donderdag met de dc gaan voeren.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May