Nog geen beslissing over nieuw lid Krijgsraad
05 Sep 2012, 07:00
foto
De wnd president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor feliciteert plaatsvervangend lid Mahinder Tedjoe.


De waarnemend president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor kan nog niet aangeven wanneer er een opvolger wordt benoemd voor rechter Robby Rodrigues die per 1 augustus met pensioen is gegaan. De burgerkamer van de Krijgsraad, waar Valstein president van is, kan niet bijeen komen omdat deze niet compleet is.

De dinsdag beëdigde rechter Mahinder Tedjoe, is niet de vervanger van Rodrigues. In de Krijgsraad kunnen slechts leden van het Hof zitting nemen. Tedjoe is plaatsvervangend lid. “Er kan ook niet gesproken worden over een vervanging van de rechter die met pensioen is gegaan, omdat het niet zo is dat deze rechter belast wordt met de taken van de andere”, zegt de Hof president.

Geen duidelijkheid
De zittingen van burger en militaire kamer van de Krijgsraad zijn geschorst. Auditeur militair Roy Elgin kreeg van de militaire rechtbank de vraag om te beantwoorden of er sprake is van inmenging in het strafproces door de aanname van de amnestiewet in De Nationale Assemblee en de afkondiging ervan door de regering. Intussen is Rodrigues met pensioen gegaan, waardoor de burgerkamer die onder andere de zaak van Desi Bouterse behandelt, niet bijeen kan komen.

Het aanwijzen van een vervanger voor Rodrigues in het 8 decemberstrafproces is een taak van het Hof van Justitie. Volgens Valstein is daarover nog geen beslissing genomen. Over de voortzetting van dit strafproces wil zij vooralsnog geen uitspraken doen. Dit proces is intussen al bijkans vier maanden geschorst. Belanghebbenden dringen aan op de hervatting. Intussen heeft het Openbaar Ministerie schriftelijk antwoord gegeven op het vonnis dat is uitgesproken op 11 mei.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May