Colombia en Farc zetten koers vredesbesprekingen uit
05 Sep 2012, 05:00
foto
President Juan Manuel Santos sprak de natie vanuit het presidentiëel paleis in Bogota.


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de grootste rebellengroep van het land, de Farc, hebben details gegeven van hun geplande vredesbesprekingen.

In een televisietoespraak zei Santos zei dat er "een reële mogelijkheid is om het conflict te beëindigen". Farc-leider Rodrigo Londono gaf later een videoboodschap waarin hij zei dat de rebellen zouden blijven onderhandelen tot de rust was bereikt.

De gesprekken beginnen volgende maand in Noorwegen en zullen daarna worden voortgezet in Cuba. Geflankeerd door de commandanten van de strijdkrachten en de politie, vroeg president Santos de Colombianen om het vredesproces een kans te geven. Hij zei dat hij als president een kans om het 48-jaar oude conflict te beëindigen niet kon laten voorbijgaan, “vooral in het licht van de miljoenen mensen die erdoor zijn getroffen.”

Geen wapenstilstand
Santos stelde dat het vredesproces niet eenvoudig zal zijn. In een verwijzing naar de laatste ronde van onderhandelingen die tien jaar geleden op een mislukking uitliep, benadrukte hij dat er deze keer geen wapenstilstand en geen veilige haven zou zijn voor de rebellen.

Farc-leider Timochenko zei dat de sleutel tot vrede in handen was van de mensen van Colombia. Een half uur na de toespraak van de president, toonden de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) journalisten verzameld in de Cubaanse hoofdstad Havana, een videoboodschap van hun leider, Rodrigo Londono, beter bekend als Timochenko.Ook verwijzend naar de mislukte vredesbesprekingen tien jaar geleden, vroeg Timochenko hoeveel mensenlevens de regering bereid was te offeren voordat zij bereid was om de onderhandelingen te heropenen. Hij zei dat vrede slechts mogelijk was als gevolg van een “echte verzoening” en met deelname van alle delen van de samenleving.

Onderhandelingen beoordelen
Terwijl president Santos in zijn toespraak had opgemerkt dat de overheid de onderhandelingen regelmatig zou beoordelen en zich zou terugtrekken als deze vastzaten, zei Timochenko dat zijn team niet zou "opstaan van de onderhandelingstafel totdat vrede was bereikt".

Timochenko vermeldde de namen van de Farc-leiders die zijn gestorven of gedood sinds het conflict begon in 1964. Tijdens de regeerperiode van voormalig president Alvaro Uribe - die tussen 2002 en 2010 aan de macht was- weigerde de Colombiaanse regering gesprekken met de Farc.
De nieuwe onderhandelingen zullen volgens planning begin oktober officieel worden geopend in de Noorse hoofdstad Oslo, waarna ze worden voortgezet in Havana, Cuba.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May