Ondernemer voelt zich beetgenomen door verzekeraar
04 Sep 2012, 06:00
foto


Ondernemer Kenneth Rambali is niet te spreken over de wijze waarop de verzekeraar Self Reliance met zijn belangen omspringt. Hij verloor koopmansgoederen en inventaris toen de brand bij India Bazaar in Nickerie woedde. Na negen maanden heeft Rambali nog steeds geen uitkering ontvangen. Door het wegblijven van de schadeclaim heeft hij veel ontberingen moeten doorstaan.

Op 14 november 2011 is het pand, waarin Ram’s Music center in Nickerie was ondergebracht, verwoest. “Sedert 2008 heb ik een brandverzekering bij Self Reliance gesloten. Koopmansgoederen heb ik voor USD 79.120 verzekerd en ik had een inventaris van USD 15.880 lopen. Ik heb in al die jaren gewoon mijn premie over deze bedragen betaald. Er is nooit een afschrijving geweest, maar nu wil de verzekeraar mij slechts USD 5.700 aan inventaris uitkeren. Dit kan toch niet? Het is zo onbillijk en over de koopmansgoederen wordt er geen woord gerept. Mij wordt naar allerlei documenten gevraagd die allen vernietigd zijn door de brand. Wat ik had, heb ik reeds afgegeven. Na mijn brief van afgelopen 15 juni heb ik niks meer van Self Reliance vernomen”, zegt Rambali aan Starnieuws.

Bloedgeld
De ondernemer merkt op dat hij voor de koopmansgoederen lijsten van inkopen en verkopen moet overleggen, terwijl hij bij het sluiten van de brandverzekering nooit met zoiets is geconfronteerd. Rambali kan zich niet indenken dat bepaalde items van zijn inventaris voor de volle 100 procent afgeschreven zijn, terwijl hij nog steeds, na drie jaren, premie over de hoofdsom betaalt. Ook vindt hij het absurd dat er afschrijvingen van 33.33 % per jaar door het bedrijf wordt gehanteerd, terwijl er volledige premies worden ontvangen.

De ondernemer merkt op dat hij ook verzekeringen bij andere verzekeraars heeft lopen, waar er afschrijvingen van 3 tot 5 procent voor de inventaris wordt gehanteerd. “Dit is gewoon bloedgeld en absurd”, vindt Rambali.

Reactie Self Reliance
Jessy Antari, manager brand- en ongevallen verzekering Self Reliance, met de klacht geconfronteerd, benadrukt tegenover Starnieuws dat het in de bedoeling ligt om de verzekerde uit te keren. “Niet meer en niet minder en we willen ook niemand benadelen”, stelt Antari. Hij meent dat een goederenclaim moeilijker af te handelen is, tenzij alle medewerking verleend wordt.

“Om ons werk te kunnen doen, hebben we Rambali gevraagd om enkele documenten of overzichten te overleggen. Het gaat om de eindwaarde 2010 per 31 december op basis van de kostprijs of inkoopprijs, inkopen 2011 en de verkopen van januari 2011 tot 14 november 2011. Hij heeft de inkopen overhandigd. Wij willen de claim spoedig afhandelen en willen graag met Rambali om de tafel gaan. Voor de voorraden zullen wij de werkelijk geleden schade betalen. Laat hij maar aangeven wat de schade is en dan kunnen we gezamenlijk nagaan hoe acceptabel dat wel is. Het is begrijpelijk dat we niet 100 procent van het bedrag van de inventaris zullen uitkeren, voor zover er geen vernieuwingen hebben plaatsvonden. We willen wel voorstellen van de verzekerde meenemen. We staan open voor suggesties en met ondersteuning van Rambali kunnen we uit dit probleem geraken”, deelt Antari mee.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May