Anesta Jagendorst nieuwe kapitein Bigi Poika (update)
02 Sep 2012, 08:00
De 57-jarige Anesta Jagendorst is zaterdag gekozen tot de nieuwe kapitein van het inheemse dorp Bigi Poika in Para-Zuid. Met 77 stemmen voor en 68 tegen, heeft zij haar rivaal Glenn Jagendorst het nakijken bezorgd. Samen met de nieuwe kapitein zullen de basya’s Eugene Joenakame, Aurora Pranaware, Ralcey Pranaware, Kero Joenakame en Paul Draaibas nu het dorpsbestuur vormen.

Ralcey Pranaware en Kero Janoekame hebben eerder gediend in het bestuur onder leiding van Charles Arumjo, de vader van Kith Arumjo, de vorige kapitein.
Met het kiezen van een nieuw dorpsbestuur is een einde gekomen aan de strubbelingen binnen het dorpsbestuur. Als gevolg van deze geschillen moest de 37-jarige Kith Arumjo terug treden. Hij heeft vier jaar aangezeten als kapitein. De normale zittingsduur is vijf jaar.

Gelederen sluiten
Met de verkiezing van Jagendorst wordt een trend voortgezet binnen de inheemse groep, want zij is het zesde vrouwelijke dorpshoofd. In deze reeks kunnen genoemd worden Joan van der Bosch (Pikin Poika), Grace Watamaleo (Marijkedorp), Yvonne Kabenda van Cabendadorp, Muriel Fernandes (Cassipora) en Dorothy Marius-Lambert. Zij is op 27 augustus aangewezen als nieuw dorpshoofd van Post Utrecht in het district Nickerie. Dit dorp ligt op ongeveer twee kilometer verwijderd van Wageningen aan de rechteroever van de Nickerierivier.

Het afgezette dorpshoofd Kith Arumjo is enthousiast wanneer hij in een eerste reactie Starnieuws telefonisch te woord staat. Arumjo heeft met zijn ervaring het gekozen bestuur tijdens de verkiezingscampagne geadviseerd. Hij roept de dorpelingen op om de gelederen te sluiten. Het was vooralsnog niet mogelijk de nieuwe kapitein te spreken, vanwege de jubelstemming in het dorp

"We gaan voor ontwikkeling, vrede, saamhorigheid en samenwerking in Bigi Poika", zegt Glenn Jagendorst. Aan Starnieuws zegt de verliezende kandidaat kapitein zich volledig bij deze nederlaag neer te leggen. Hij zegt dat indien het nieuw bestuur een beroep op hem mocht doen, hij bereid is zijn ondersteuning te geven. "Het gaat om de ontwikkeling van onze dorpsgemeenschap", benadrukt hij.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May