Iedereen mag bijdragen aan herziening grondwet
02 Sep 2012, 10:00
foto


Iedereen mag een bijdrage leveren aan het herzien van de grondwet van 1987. De staatscommissie, onder leiding van Sam Polanen, heeft alle maatschappelijke organisaties een brief gestuurd met de vraag om hun visie te geven. Er zijn dertien vragen gesteld over de wijziging. Daarnaast mag het publiek de vragen ook beantwoorden, die via www.gov.sr kunnen worden gedownload.

“We hopen dat de mensen hard gaan studeren en nadenken om ons te voorzien van de nodige adviezen”, zegt Polanen. Hij hoopt dat vooral critici die de afgelopen jaren hun misnoegen kenbaar hebben gemaakt over de huidige grondwet, een bijdrage zullen leveren aan de herziening hiervan.
Hij zegt dat er belangrijke vragen worden gesteld. Het gaat om belemmeringen vanuit de overheid die aan de grondwet toegeschreven kunnen worden, de positie van de president, de inrichting van de grondwet en welke waarborging de burgers willen. Mensen mogen aangeven welke artikelen zij als een belemmering ervaren en waarom.

Bijdrage leveren
Op de website van de overheid worden burgers, organisaties en groeperingen die geen uitnodiging hebben gekregen, opgeroepen een bijdrage te leveren. De vragenlijst die door de commissie wordt gebruikt, kan worden opgevraagd en ingevuld worden ingeleverd.
Polanen zegt dat het betrekken van de samenleving heel serieus is. “We gaan geen groepen uitnodigen en mensen laten reageren om er niets mee te doen. Een ieder mag zijn visie geven en vooral het beantwoorden van de vragen is voor ons belangrijk”, zegt Polanen.

Nadat alle groepen hun mening gegeven hebben en het vragenlijstje hebben opgestuurd, zal de staatscommissie hoorzittingen houden. De maatschappelijke groepen krijgen dan de gelegenheid hun visie verder te onderbouwen. Wanneer de grondwet uiteindelijk helemaal aangepast moet zijn, kan Polanen niet zeggen. Dat is niet vastgesteld. De grondwet moet herzien worden en kwaliteit is beter dan snelheid”, vindt hij.
De commissievoorzitter zegt dat een van de moeilijkste taken bij het herzien van de grondwet zal zijn, het maken van een memorie van toelichting. De afwezigheid van een toelichting maakt dat aan artikelen in de grondwet verschillende uitleg wordt gegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May