Marica: Overheid moet belofte nakomen
31 Aug 2012, 12:00
foto
Een in aanbouw zijnde woning op het terrein dat nu door de overheid is teruggenomen voor de bouw van een lagere school in Albina. (Foto: isaak Poetisi)


"Als de staat zich reeds bereid heeft verklaard om de percelen toe te wijzen aan de begunstigden, zou het verstandiger zijn met de mensen in overleg te treden. Hen moet worden uitgelegd dat in het belang van het onderwijs de voorkeur wordt gegeven aan de bouw van de school". Dit zegt de jurist Stanley Marica aan Starnieuws in reactie op het bouwen van een school op een terrein dat toegewezen is aan 146 burgers van Albina.

"Belofte maakt schuld", stelt Marica. "Ik denk dat de mensen terecht hun recht willen zoeken bij de rechter", vindt hij. De belanghebbenden hebben hem in de arm genomen als juridisch adviseur. Dit naar aanleiding van het inpikken van hun bouwkavels door het commissariaat Marowijne.

Politie kijkt toe
De 146 personen hebben op het woningbouwproject, op een areaal van 8.2 hectare, een bereidverklaring voor een perceel van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in hun bezit. Tot ontsteltenis van de belanghebbenden is een aannemer reeds vier dagen bezig hun bouwkavels op te schonen en een fundering aan te leggen voor de bouw van een lagere school.

De politie is op de mensen afgestuurd die voor hun recht opkomen. Toen de politie ter plaatse aankwam, een blik wierp op de documenten van de belanghebbenden, nam ze afstand van deze kwestie.

Voorspelbaar beleid
"Wanneer een burger grond aanvraagt, waarbij de districtscommissaris een advies geeft, wordt ervan uitgegaan dat hij het gebied kent", stelt assembleelid André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP), lid van de vaste commissie van RGB. Hij is de mening toegedaan dat de staat voorspelbaar moet zijn voor de burger. De dc moet niet in de schoenen gaan staan van de minister van RGB. "Als mensen hun bereidverklaring hebben gekregen en de officiële procedures van leges en landmeterskosten hebben voldaan, dan moet de RGB-minister over de brug komen met de beschikking", meent Misiekaba.

Hij is fel gekant tegen de opvatting in dit land dat een bereidverklaring juridisch niet sterk genoeg is. Misiekaba vindt dat de staat alleen kan zeggen in algemeen belang dat areaal een andere bestemming te willen geven, maar dan moet met belanghebbenden gesproken worden over een compensatie.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May