Naast ATM dreigen ook ontslagen op andere ministeries
31 Aug 2012, 04:00
foto
Loonstrookjes van twee van de personen die niet meer uitbetaald worden op ATM.


Het ontslag van zeven medewerkers op het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) is de voorloper op enkele tientallen ontslagen op andere departementen. Personen die door de vorige regering op contractbasis of via een studentenregeling zijn aangenomen tussen 2007 en 2010, dreigen nu hun baan kwijt te raken.

Vicepresident Robert Ameerali zegt dat degenen die bij ATM werkten, geen ambtenaren zijn geweest, maar op een slinkse manier door de Nieuw Front regering in dienst zijn genomen. Volgens hem komen zij niet voor op de betaalrol van de overheid en worden ze met bestelbonnen en per reçu betaald. Deze personen zouden volgens Ameerali ook geen ziektekostenregeling hebben van het Staats Ziekenfonds (SZF).

Grove onwaarheden
Parlementariër Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) noemt de uitspraken van Ameerali grove onwaarheden. Ameerali zou in een televisieprogramma ook hebben afgegeven op ministers en directeuren. “Door deze uitglijpartij van de vicepresident heeft hij niet alleen de huidige minister van ATM, maar ook de vorige ministers en directeuren beschuldigd van misleiding”, zegt Kensenhuis. De parlementariër benadrukt dat de drie personen van ATM bij Arbeidsinspectie geen vaste aanstelling hebben, maar op contractbasis zijn aangenomen. Zij kregen maandelijks een loonslip die is opgemaakt door het Centraal Bureau Mechanisme administratie van de overheid (Cebuma).

Van ten minste een van deze personen, is er in de media het schriftelijk bewijs dat zij in 2007 met een officiële aanstelling in dienst is getreden van ATM. In de aanstelling wordt het dienstverband besproken, de voorwaarden en wordt daarvoor ook verwezen naar de Personeelswet van de overheid. Bij de bewijsstukken zijn loonslips opgenomen van 2007 die allemaal afkomstig zijn van Cebuma. Ook een kopie van de SZF-kaart van de persoon is bij het bewijsmateriaal toegevoegd.

In strijd met recht en fatsoen
Minister Michael Miskin van ATM zegt als verantwoordelijke op het ministerie, uitgesproken te zijn over deze kwestie. “Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het is de vicepresident die nu aan het woord is, dus hou ik verder mijn mond.” Wel geeft hij aan dat hij en zijn voorganger op het ministerie, Ginmardo Kromosoeto er alles aan gedaan hebben om deze personen een vaste aanstelling te geven. “De vicepresident heeft dat geweigerd”, zegt de ATM-minister.

Intussen bemoeit de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zich ook met deze kwestie. Die heeft laten weten het recht van de in ongenade gevallen ambtenaren bij de rechter te gaan zoeken.
Kensenhuis zegt dat de vicepresident in strijd handelt met het recht en goed fatsoen. Hij noemt het een kwalijke zaak dat de personen vanaf de maand augustus geen salaris ontvangen, terwijl zij zich hebben gehouden aan de arbeidsovereenkomst.

In de bewijsstukken staat overigens ook vermeld dat de dienstbetrekking elke 12 maanden stilzwijgend wordt verlengd, tenzij de persoon of de overheid schriftelijk aangeeft dat dit niet meer het geval zal zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May