Mijnwerkers doden tientallen Yanomami-indianen
30 Aug 2012, 20:30
foto


Goudzoekers hebben een groep Yanomami stamleden in Venezuela aangevallen. Daarbij zijn 80 mensen om het leven gekomen, melden actiegroepen. De aanval heeft vorige maand plaatsgevonden in de afgelegen leefgemeenschap Irotatheri, dichtbij de grens met Brazilië.

De mijnwerkers hebben naar verluidt een gemeenschappelijke huis in brand gestoken. Getuigen verklaarden dat ze verbrande lichamen hebben aangetroffen. De Yanomami-Amazone indianen hebben eerder al geklaagd over mijnwerkers die hun land binnendringen.

Aangezien de gemeenschap heel afgelegen woont, kostte het degenen die de lichamen ontdekten dagen om de dichtstbijzijnde nederzetting te bereiken om het incident te melden, zegt de actiegroep Survival International. Tot nog toe zijn drie overlevenden gerapporteerd, melden Yanomami organisaties.

Samenwerking met Brazilië
In een verklaring heeft een netwerk van Yanomami groepen de Venezolaanse autoriteiten opgeroepen om het incident te onderzoeken en om samen te werken met Brazilië om de bewegingen van de mijnwerkers in het gebied te volgen en te controleren.

Yanomami activisten zeggen dat de stam eerder het doelwit was bedreigingen en geweld door illegale mijnwerkers. "Alle Amazone overheden moeten de welig tierende illegale mijnbouw, houtkap en vestigingen in inheemse gebieden stoppen", zegt Stephen Corry, directeur van Survival International.
In de afgelopen jaren heeft de stijgende goudprijs op de wereldmarkt geleid tot een explosieve toename van niet-vergunninghoudende goudwinning in veel delen van de Amazone.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May