Projekta verruimt inzicht diensthoofden in herkennen corruptie
29 Aug 2012, 17:00
foto
Minister Soewarto Moestadja reikt certificaten uit aan diensthoofden. (Foto: Raoul Lith)


30 afdelingshoofden van vijftien ministeries hebben vandaag een certificaat in ontvangst genomen. Ze volgden een training 'Corruption Awareness' die werd verzorgd door stichting Projekta in opdracht van Justitie en Politie. Het is een bewustwordingstraining voor de diensthoofden, waarbij de mensen leren herkennen wat corruptie is. Ze moeten kunnen ontdekken wanneer er sprake is van corruptie, zegt Sharda Ganga, directeur van Projekta.

Bij de training is de definitie van corruptie behandeld omdat er vaak wordt geschreeuwd dat het om corruptie gaat, terwijl het niet zo is. Ganga zegt dat de diensthoofden is bijgebracht wat de gevarenzone is en wat er allemaal onder corruptie valt. Door de risico te herkennen, kan je ervoor zorgen dat er minder ruimte ontstaat voor corruptieve handelingen. De mensen is vooral geleerd om preventief te werk te gaan om zo gaten te dichten.

Beleid maken
Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken vindt dat er een belangrijke rol te vervullen is voor zijn ministerie. Hij geeft aan dat er op kort termijn beleid gemaakt moet worden op het gebied van integriteit, waaronder corruptie valt. De minister is voorstander van een ambtenaar die Integer, Dienstbaar, Effectief en Efficient is, een IDEE-ambtenaar.

“Bij de aanpak van corruptie moet rekening gehouden worden met de internationaal gangbare definitie van het begrip. De meest gehanteerde definitie is die van de Wereldbank waarbij corruptie wordt omschreven als “the abuse of public power for private gain” oftewel het gebruik/misbruik van een publiek ambt voor eigen gewin”, zegt Moestadja

Als eindopdracht hadden de deelnemers van deze training zich gebogen over de structuur van een gedragscode voor de publieke sector. Er is ook een brochure over de personeelswet gemaakt. Deze documenten zijn na een presentatie in concept aangeboden aan de bewindsman.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May