Suriname verliest eerste ronde tijdens Schaakolympiade
28 Aug 2012, 19:00
foto
De openingsceremonie van de 40ste Schaakolympiade in Istanbul. (Foto: Rudie Tjong Tjin Joe)


De Surinaamse selecties hebben vanmiddag in Istanbul, Turkije, de eerste ronde gespeeld op de 40ste Schaakolympiade. Beide wedstrijden eindigden in een verlies. In de open klasse is Suriname uitgekomen tegen Zwitserland.

De Schaakolympiade is gisteren geopend door de Fide President Kirsan Ilyumzhinov. De openingsceremonie werd door alle 158 deelnemende landen bijgewoond. Het gastland mag in zowel de open- als de damesklasse aantreden met drie teams. Suriname doet voor de tiende keer mee aan de Schaakolympiade. De Surinaamse delegatie is maandag in de vroege ochtend gearriveerd op de eindbestemming, na een vermoeiende reis van meer dan 24 uren.

Posities
Vóór de openingsceremonie was er een bijeenkomst van de captains waar technische zaken besproken werden. Hierna werd er een aanvang gemaakt met de loting voor de 1e ronde.
In de open klasse start Suriname op de 122e plaats uit 150 teams met een gemiddelde rating van 2071. Aan kop staat Rusland met een gemiddelde rating van 2769.
Bij de damesklasse staat China als hoogst genoteerd met een rating van 2531. De startpositie van de Surinaamse dames is 107 uit 128 teams.

Uitslagen 1e ronde
De selectie van Zwitserland heeft een gemiddelde rating van 2512 en bestaat uit twee Grootmeesters (GM) en drie internationaal Meesters (IM). De spannendste partij werd op bord 1 gespeeld. Het leek erop dat de eerste verrassing zou vallen en landskampioen Romario Sanches met de eer zou strijken. Helaas moest hij in het eindspel zijn meerdere erkennen in de Grootmeester Yannick Pelletier van Zwitserland die een rating heeft van 2595.

Resultaten:
Suriname-Zwitserland: 0-4
1. Romario Sanches-GM Yannick Pelletier 0-1
2. FM Dewperkash Gajadin-GM Joseph Gallagher 0-1
3. Viresh Giasi-IM Richard Forster 0-1
4. Calvin Tjong Tjin Joe-IM Werner Hug 0-1

In de damesklasse hebben de schaaksters het opgenomen tegen de Engelsen.
De Britten hebben een gemiddelde rating van 2142.

Resultaten:
Engeland-Suriname: 4-0
1. WGM Anya Corke-Rosangela Dos Ramos 1-0
2. WFM Sarah Hegarty-WCM Ekaterina Naipal 1-0
3. WFM Sabrina Chevannes-WCM Tesora Ooft 1-0
4. WFM Kanwal Bhatia-Sabrina dos Ramos 1-0

In de 2e ronde zal Suriname in de open klasse strijden tegen de Dominicaanse Republiek. De dames hebben als tegenstanders de schaaksters uit Panama. Zowel de Dominicaanse Republiek als Panama wisten in de 1e ronde een half bordpunt te scoren. De tweede ronde begint morgen om 9 uur lokale tijd.

Vishay Hardwarsing
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May