Branden olieraffinaderij Venezuela geblust
28 Aug 2012, 15:00
foto
De omvang en felheid van de branden op de raffinaderij zijn nu duidelijk te zien (Foto: AFP)


Het is brandweerlieden gelukt het vuur van de drie opslagtanks te blussen op de Amuay olieraffinaderij in Venezuela. Twee van de tanks stonden sinds zaterdag in brand, terwijl de derde zondag ook vlam vatte.

Ofschoon de minister van Energie, Rafael Raminez, zei dat de vuurhaard gedoofd was, meldden ooggetuigen dat er nog vlammen te zien waren en dat het signaal voor brandveiligheid nog niet was gegeven.

De brand bij de grootste olieraffinaderij in Venezuela heeft aan 48 mensen het leven gekost en tientallen anderen gewond. Het is één van de dodelijkste ongevallen in de olie-industrie in de afgelopen jaren. De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft een fonds voor sanering toegezegd. Het fonds met US 23 miljoen dollar is ook bedoeld voor de vervanging van meer dan 200 huizen die in de omgeving van de ramp werden beschadigd. Hij bracht maandag voor de tweede keer een bezoek aan het complex.

Precieze oorzaak
“De branden zijn volledig geblust”, zei Raminez vanmorgen. Maar de viceminister voor de Openbare Veiligheid, Nestor Reverol, vertelde het nieuwsagentschap AFP dat de brand in één van de opslagtanks in zijn laatste fase was. "Een paar minuten geleden was de tank uit. Wat we zien zijn de restanten van de brandstof die worden verbrand en tegen de middag zal het volledig uit zijn,"zei Reverol.

De Amuay raffinaderij, die deel uitmaakt van de Paraguana Refinery Complex, produceert 645.000 vaten olie per dag. Minister Ramirez zei maandag dat de raffinaderij in staat zou zijn om haar werkzaamheden vrijdag te hervatten. Onderzoekers hebben de precieze oorzaak van de ontploffing nog niet bepaald, maar overheidsfunctionarissen wijten het aan een gaslek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May