Setrowidjojo laat zich niet afschrikken door kritiek Sital
26 Aug 2012, 08:00
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo van LVV.


Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) blijft erbij dat hij verantwoordelijk is voor de rijstsector en volgens de comptabele regels te werk moet gaan. De toezegging door de coördinator van het Rijstorgaan, Badresein Sital, van een incentive van SRD 130 per ingezaaide hectare padie was niet op de begroting.

Er wordt een beleid gevoerd om de voorwaarden voor de rijstproductie op te voeren. Hierdoor kunnen boeren optimaal produceren. Minister Setrowidjojo zegt aan Starnieuws dat op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie niet zonder meer subsidie gegeven kan worden aan de sector. Er zijn wel andere mogelijkheden om de productie te stimuleren, waaronder aanpak van de infrastructuur.

Vorig leven
Sital leverde vrijdag op een persconferentie enorme kritiek op minister Setrowidjojo. Hij zou geen goed financieel management voeren en op een onjuiste manier omgaan met de begroting van LVV. Sital vindt dat door het niet betalen van de incentive er minder ingezaaid is. De uitbetaling zou zijn afgesproken in een onderhoud tussen Sital, Setrowidjojo in bijzijn van president Desi Bouterse en vicepresident Robert Ameerali.

De minister zegt dat "waarschijnlijk in mijn vorig leven dit gesprek heeft plaatsgevonden, want ik kan mij daar niks van herinneren". De bewindsman blijft erbij dat de middelen nog niet vrijgemaakt zijn. Hij heeft over deze kwestie overleg gevoerd met de vicepresident en zijn collega Adelien Wijnerman van Financiën. Setrowidjojo benadrukt dat Sital zonder afstemming toezeggingen heeft gedaan die niet op de begroting voorkomen. "Wij hebben ons beleid uitgestippeld, waarbij alle stakeholders uit de sector betrokken zijn", zegt de bewindsman. Hij is niet van plan buiten de regels en afspraken om te gaan handelen en trekt zich niet veel aan van de kritiek van Sital, die op zijn stoel wil zitten.
Advertenties