DNA vergadering vond vandaag geen voortgang
24 Aug 2012, 17:30
foto
De lege stoelen van de Nieuw Front-fractie. Guno Castelen kreeg het woord dat hem gelijk werd ontnomen. Hij had de presentielijst niet getekend.


De voor vandaag uitgeschreven vergadering van De Nationale Assemblee is niet doorgegaan. Reden is de afwezigheid van bijna de helft van de coalitie terwijl de Nieuw Front-fractie de presentielijst niet had getekend. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) was wel in de zaal aanwezig.

De huishoudelijke vergadering die eerder op de dag was gepland, is door gebrek aan quorum ook niet doorgegaan. Toen voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de bijeenkomst om half drie opende, zei ze dat de regering al gemeld te hebben dat er geen quorum was en er niet vergaderd zou worden.

Oponthoud
Met het afblazen van deze vergadering is er oponthoud gekomen in de behandeling van de wet toezicht op wisselkantoren, die uiterlijk de volgende week moet worden aangenomen in het parlement. De Nationale Assemblee gaat vanaf 1 september met vakantie. Simons had eerder bij een quorum-probleem aangegeven dat zij, voordat zij een vergadering verdaagd eerst de gemeenschap zal laten weten wie wel naar de vergadering is gekomen. Vandaag noemde zij in de microfoon de namen van de aanwezige leden. Dat waren de helft van de coalitie, de DOE- en BEP fractie.

Tussen het Nieuw Front en de coalitie is er een dispuut over het hebben van quorum. De oppositionele fractie vindt dat mensen in de zaal aanwezig moeten zijn als zij de presentielijst hebben getekend. De coalitie stelt dat gewerkt wordt met de getekende lijst en niet met aanwezigen in de zaal. De lijfelijke aanwezigheid is pas relevant wanneer er gestemd moet worden. Castelen die, toen Simons de bijeenkomst opende, in de zaal aanwezig was, vroeg om het woord. Simons gaf hem de beurt om meteen op te merken, “Oh maar u bent afwezig”, en ontnam Castelen het woord. Hierna sloot zij de bijeenkomst. Castelen probeerde buiten de microfoon nog aan te geven dat hij wel aanwezig was, maar kreeg geen gehoor van Simons. “Kijkt u maar naar het verslag van deze vergadering dan zult u zien of u aanwezig was”, zei zij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May