Guptar wil niet langer door justitie gecriminaliseerd worden
23 Aug 2012, 17:30
foto
De ondernemer Shyam Guptar


Rijstmagnaat en zakenman Shyam Guptar is het zat dat hij al langer dan acht jaar wordt gestigmatiseerd als drugshandelaar en exporteur van cocaïne. Nadat vorige maand een einde leek te zijn gekomen aan - wat hij noemt - onterechte stigmatisering, opsluiting en geleden schade, heeft de justitie hoger beroep aangetekend tegen zijn integrale vrijspraak.

“Ik ben verbaasd dat de justitie in hoger beroep gaat en begrijp het helemaal niet, maar ik ga niet weer jarenlang zitten wachten en schade lijden. Ik ga deze zaak aanpakken”, zei Guptar vandaag op een persconferentie.

Publieke campagne
Met de persconferentie begint de ondernemer een publieke campagne om zijn naam te zuiveren. “Al 20 jaar probeert men het vuur bij mij te vinden maar ze kunnen en gaan niets vinden”, stelt Guptar. De ondernemer zegt dat de tragedie in zijn leven begon toen op één van zijn schepen waarmee hij rijst exporteert, cocaïne was aangetroffen. Dit gebeurde in Portugal. Dat land heeft tegen hem nooit een klacht ingediend en is geen proces tegen hem begonnen. “Het is de Nederlandse justitie die altijd op mijn dak zit; steeds weer probeert men mij van iets te beschuldigen. Het is ook Nederland die een jarenlang proces heeft gevoerd tegen mij, maar hij heeft geen enkel bewijs tegen mij kunnen verzamelen of vinden”, zegt Guptar.

De ondernemer werd zelfs gearresteerd en heeft bijkans een jaar in het gevang moeten doorbrengen. Hij legt uit dat in het geval van Portugal hij samen met anderen is aangehouden. Alle andere aangehoudenen zijn vrijgesproken en hebben zelfs een schadevergoeding gekregen. Hij heeft zijn zaak steeds zelf moeten aanvechten. “Toen Nederland tegen mij een opsporingsbevel uitvaardigde, heb ik hier in Suriname gevraagd om naar Nederland te kunnen gaan. Het antwoord dat ik kreeg is dat een Surinaamse staatsburger niet wordt uitgeleverd.

Draad weer oppakken
Guptar is in juli, na acht en een half jaar, integraal vrijgesproken. Zijn zaak werd geseponeerd. Dat gebeurde toen Nederland Guptar van alles vrijsprak en zijn dossier aan de Surinaamse justitie overhandigde. Die heeft bijkans een jaar gewacht om de zaak in behandeling te nemen. Toen Guptar dreigde met stappen naar de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, is deze zaak in Suriname in behandeling genomen. Hij werd vrijgesproken, maar het openbaar ministerie heeft nu hoger beroep hiertegen aangetekend. Tot verbazing van Guptar.

Guptar zegt dat vanuit Nederland altijd al gezocht wordt om hem iets in de schoenen te schuiven. “Ik heb als enige Surinamer een goed draaiend kantoor gehad in het vroegere World Trade Centre; mijn omzetten liepen in de miljoenen. Toen al kreeg ik steeds Nederlandse onderzoekingen, maar zij vonden niets”, zegt hij.

Niet blijven wachten
De ondernemer deelt mee dat hij naast wat hij gespaard heeft hij in de afgelopen acht en een half jaar, geen zaken heeft kunnen doen. “Het kan worden nagetrokken bij de belastingdienst, ik heb geen cent meer verdiend. Ik wil nu mijn zaken oppakken, maar wordt weer geconfronteerd met deze hoger beroepszaak, hoe lang moet dit nog duren”, zegt Guptar.

Direct stappen naar de mensenrechtencommissie van de OAS is nu niet mogelijk, omdat Guptar eerst in Suriname zal moeten proberen uit te procederen. Zo lang kan hij niet wachten en zal op zijn eigen manier en via internationale wetgeving proberen zijn naam te zuiveren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May