LVV en rijstexporteurs zullen meer afzetmarkten aanboren
22 Aug 2012, 20:30
foto


Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) zullen nieuwe markten aanboren voor de export van rijst. Brazilië en Venezuela zijn potentiële landen voor de export. Naast Jamaica zullen de afzetmogelijkheden in meer Caricomlanden worden bekeken.

Minister Hendrik Setrowidjojo en de VRE hadden vandaag een onderhoud over de situatie in de rijstsector. De wereldmarktprijzen en dus ook die in Suriname staan onder druk van zeer goede oogsten in India, Vietnam, Thailand en Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn grote rijstvoorraden opgebouwd, zegt LVV.

Exportmarkten
Tijdens het onderhoud is de opkoopprijs van padie, waar de boeren over klagen, niet aan de orde geweest. LVV en de exporteurs vinden dat er sprake is van liberalisatie, waardoor de prijs op basis van vraag en aanbod ontstaat. VRE heeft meegedeeld dat continu nagegaan wordt welke mogelijkheden er zijn voor de rijstexport.

Het identificeren van nieuwe markten kwam aan de orde tijdens het onderhoud. Brazilië en Venezuela zijn geïnteresseerd in kleine verpakkingen en niet in bulk. De vereniging is bereid de kostprijscalculatie van de verwerking van rijst voor LVV op te sturen. Setrowidjojo zal gesprekken voeren met zijn collega van Handel en Industrie over de export naar de Caricom. Brazilië is ook bereid de import van 10.000 ton witte rijst te verhogen naar 20.000 ton.

De voorjaarsinzaai 2012 voor de najaarsoogst, wordt geschat op 24.000 hectare. Bij een gemiddelde fysieke opbrengst van 5 ton per hectare zal er 120.000 ton padie worden gerealiseerd. De verwerking daarvan zal ongeveer 80.400 ton rijst en rijstproducten opleveren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May