DNA wil bescherming burgers tegen ‘betalen in valuta’
22 Aug 2012, 00:00
foto


Het merendeel van assembleeleden dringt er bij de regering op aan duidelijkheid te geven over een staatsbesluit waar sommige staatsbedrijven toestemming wordt gegeven vreemde valuta te vragen voor geleverde diensten. Ook betalingen voor huishuur, roerende en onroerende goederen in vreemde valuta vinden de volksvertegenwoordigers uit den boze. Deze zaken moeten desnoods bij wet verboden worden.

André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zegt dat als er een staatsbesluit is dat sommige bedrijven die mogelijkheid biedt. Hij vindt dat deze kwestie dient te worden afgebouwd. “De SRD is redelijk stabiel en we moeten de burger ontlasten van die verplichting om in valuta te betalen”, zegt hij. DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt het ongehoord dat burgers worden gedwongen om huishuur in vreemde valuta te betalen. Volgens hem is het elke maand een ‘gehossel’ voor sommige mensen om vreemde valuta te kopen. In sommige gevallen worden zij zelfs met uitzetting bedreigd”, zegt hij.

Geen eis
Het bewuste staatsbesluit zou volgens assembleevoorzitter Jennifer Geerlings- Simons zijn gemaakt enkele jaren terug toen er een schaarste was aan vreemde valuta in het land. In die periode is voor sommige staatsbedrijven, zoals de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), de uitzondering gemaakt, hun diensten aan te bieden in vreemde valuta. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zegt dat wel rekening mee gehouden moet worden met bedrijven zoals NV Havenbeheer die diensten levert aan buitenlandse partners. Hij benadrukt dat bij dit staatsbedrijf geen betalingen worden geëist in valuta aan Surinamers.

Mahinder Ratipal (Nieuw Front/VHP) zegt dat dagelijks de kranten bol staan van verhuur en handel in roerende en onroerende goederen die vrijwel alleen in valuta worden aan geprijsd. Zijn fractiegenoot Sheilendra Girjasing, die ook tegen de verplichte valutabetaling is, zegt evenwel dat de keus om in vreemde valuta te betalen aan de burger moet worden overgelaten. Die betaling moet wel plaatsvinden tegen de vastgestelde koers als er in SRD wordt betaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May