Aiapra With is de 'Best Speaking Student' van 2012.
18 Aug 2012, 02:00
foto
Aiapra With met haar trofee. (Foto: René Gompers)


Met haar speech over gendergelijkheid bewees Aiapra With vrijdagavond de beste spreker te zijn uit negen contestanten. JCI Nilom heeft voor de 21ste keer het 'Nationaal VOS Spreek Contest' gehouden. De wedstrijd werd voor het eerst live uitgezonden via SCCN.

Aiapra zegt dat ze de winst een beetje verwacht had. "Toen de trainingen begonnen, was ik zwak. Maar naarmate deze vorderde, hoe zelfverzekerder ik werd. Ik geloofde in mezelf vandaar dat ik overwinning verwachtte", licht de meest bekwame spreker van 2012 haar succes toe aan Starnieuws.
Het contest leverde de top drie sprekers blackberries, tablets en drinkwater apparaten op. De winnares kreeg een laptop en het Francis Small Wissel Trofee mee.

Van prater tot spreker
Het thema dit jaar was 'MDG's Lets get it done!' De finalisten kregen een kwartier voor hun beurt een onderwerp dat zij via de aangeleerde technieken aan het publiek en de jury in vijf minuten moesten presenteren.
Marvin Pollack, president van JCI Nilom, is zeer tevreden over het verloop van het contest. Hij merkt op dat 'praters' nu 'sprekers' geworden zijn. "Mensen hebben hun spreekvaardigheid verbeterd want ze kunnen nu wel heel kort en gestructureerd hun punt maken".

Pollack zegt dat met de live uitzending er ook bewustzijn is gecreëerd over de millenniumdoelen. "We merken dat mensen toch nog niet veel weten over de MDG's. En met de MDG's als thema was het zaak dat we een zo groot mogelijk bereik hadden. De sprekers waren allemaal goed voorbereid op het thema. Ze hebben het goed overdragen".

Stoppen met onderscheid
Aiapra had als onderwerp 'gendergelijkheid'. In haar speech wees ze op het hoge percentage van afgestudeerde vrouwen. Ze riep vrouwen op om zichtbaarder te worden en de "jongens en mannen die op de hoek staan aan te spreken om zich te gaan scholen".

Een andere manier om gendergelijkheid te bereiken is volgens de leerling van het Ewald Meyer Lyceum, "stoppen met onderscheid maken tussen mannen en vrouwenwerk".

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May