Zes Surinaamse studenten bij gastgezinnen in de VS
18 Aug 2012, 10:00
foto
De studenten met een deel van het YES-bestuur en de onderdirecteur Onderwijs, Kenneth Biervliet.


Zes Surinaamse studenten zullen vanaf dinsdag, 10 maanden bij verschillende Amerikaanse gastgezinnen verblijven als onderdeel van het YES-uitwisselingsprogramma. Zij zullen in de Verenigde Staten van Amerika de middelbare school bezoeken en participeren in activiteiten om zodoende meer te leren over de Amerikaanse gemeenschap en leiderschap te ontwikkelen.

De leerlingen brachten met het YES-bestuur en hun ouders een bezoek aan het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. De delegatie werd ontvangen en toegesproken door onderdirecteur Kenneth Biervliet. “Je bent uitverkoren en geselecteerd uit een grote groep, omdat je hebt gepresteerd”, oreerde Biervliet. “Ik verwacht dat jullie Suriname als volwaardige ambassadeurs zullen uitdragen en dat door jullie het project wordt gecontinueerd.”

Uitwisseling
YES staat voor Youth Exchange & Study. Het programma werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Amerika in 2002 gestart en wordt volledig ondersteund en gefinancierd door de Amerikaanse overheid. In Suriname werd het YES-programma in 2008 gestart door de stichting iEARN Suriname (International Education & Resorce Network) in samenwerking met de Amerikaanse ambassade.

Mulo-leerlingen tussen 15 en 17 jaar, kunnen binnen het programma met een beurs een jaar in de Verenigde Staten verblijven. Behalve de mogelijkheden die zij krijgen voor eigen ontwikkeling, zijn zij ook een soort jeugdambassadeur voor hun eigen land, omdat zij de Amerikanen kennis laten maken met hun land en hun cultuur.

Pittige selectieprocedure
De zes studenten, Dewi Karijopawiro, Suëyen Asmoredjo, Sharona Rein, Sabrina Berrenstein, Jyotisch Shyamnarain en Dean Davis, zijn door een pittige selectie gegaan. De uitverkorenen moeten niet alleen de Surinaamse nationaliteit hebben en voldoen aan bepaalde leeftijdsvoorwaarden; zij moeten ook uitstekende studieprestaties hebben geboekt over een periode van minimaal drie jaar en de Engelse taal voldoende beheersen.

Ouders en studenten die akkoord gaan met de ouder-student overeenkomst en de algemene programmaregels, kunnen via de school, de studiebeurs aanvragen. Na de eerste aanvraag en evaluatie doen de studenten mee aan een SLEP-toets (Secondary Level English Proficiency Test). Zij met de hoogste SLEP-scores worden voorgedragen voor de laatste selectieronden.








Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May