Opleiding advocatuur wordt herstart
17 Aug 2012, 08:00
foto
Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie en de Orde van Advocaten in Suriname hebben afgesproken dat snel alle voorbereidingen getroffen moeten worden om de opleiding voor advocaten nieuw leven in te blazen. Het gemis van deze drie jarige opleiding wordt volgens Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten erg gemist in de praktijk. “Vooral bij jonge advocaten is dat te merken, als het gaat om argumentatie en de nationale en internationale ontwikkeling van het recht”, meent Marica.

Bij de beëdiging van twee nieuwe advocaten donderdag door het Hof van Justitie heeft procureur-generaal Soebhas Punwasi het gemis van deze opleiding, benadrukt. Marica zegt aan Starnieuws dat het gesprek met Belfort afgelopen woensdag heeft plaatsgevonden. Er is overeenstemming bereikt dat het ministerie ervoor zorgt dat er een rechtscollege wordt benoemd. Dit college zal zich bezighouden met het curriculum van de opleiding en de toezicht op het onderwijs. Het college moet bij wet ingesteld worden via een uitvoeringsbesluit of beschikking.

Er bestaat al een opleidingsinstituut, waar deze training eerder al werd verzorgd. Dit is de stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland. “Een heel goed opleidingsinstituut”, stelt Marica. De opleiding is om tal van redenen in 1998 gestopt. Het werd gefinancierd uit de verdragsmiddelen tussen Suriname en Nederland. Nu deze middelen niet meer ter beschikking zijn, moeten de advocaten zelf voor de kosten opdraaien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May