Marowijne wil slechts 6.000 ha afstaan voor oliepalmproject
16 Aug 2012, 00:00
foto
Ondernemers in de houtsector en het traditioneel gezag van Marowijne tijdens een vergadering over een oliepalmproject in Marowijne.


Ondernemers in de houtsector en het traditioneel gezag in Marowijne willen intrekking van de Memorandum of Understanding (MoU) die een areaal van 45.000 ha reserveert voor China Zhong Heng Tai voor het opzetten van een oliepalmbedrijf. Tijdens een vergadering bleken zij achter een alternatief plan van de stuurgroep Patamacca te staan voor een oliepalmproject in Patamacca dat een omtrek van 6.000 hectare beslaat.

De groep ziet liever dat een deel van het areaal gaat naar de kapiteins en andere ondernemers voor het uitoefenen van houtkap. Momenteel ligt er hierover een project op tafel bij het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij. Dit plan is geïnitieerd door de stuurgroep Patamacca, onder leiding van Lloyd Nemelc, voormalig directeur van Patamacca N.V. Een dochteronderneming van China Zhong Heng Tai is partner in dit project.

Duurzame ontwikkeling houtsector
De commissie Houtsector Marowijne heeft kortgeleden een bijeenkomst belegd over de voorgenomen plannen om 45.000 ha te reserveren voor China Zhong Heng Tai. Op de vergadering waren de ondernemers en vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Marowijne aanwezig.
Tijdens deze bijeenkomst bleken ze unaniem voorstander te zijn van intrekking van de MoU. Ook werd ondersteuning uitgesproken voor het 6.000 hectare project van de stuurgroep.

"Dit willen we als garantie voor duurzame ontwikkeling van de houtsector in Marowijne. Wij willen kaalkap voorkomen,” zegt Nicolaas Priesierie, ondervoorzitter van de districtsraad van Marowijne. “Wij vinden het belangrijk dat de bossen voor de komende generaties behouden blijven. De ondernemers concentreren zich op het winnen van houtsoorten, die in de bouwsector in Suriname worden gebruikt. Ook moeten de bossen toegankelijk blijven voor de binnenlandbewoners.”

Priesierie verwijst in dit verband naar Pokigron in district Brokopondo, waar 16.000 hectare aan bos in de boezem is gekomen van een plaatselijke stichting, die partner is van een Chinese onderneming. "Het gevolg is dat de dorpelingen het bos in de eigen woon- en leefomgeving niet meer mogen betreden.”

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May