Organisatie Dag der Inheemsen boos op president
15 Aug 2012, 23:00
foto
De delegatie uit Canada wordt verwelkomd in de Palmentuin.


President Bouterse heeft zich de woede van de Inheemse gemeenschap op de hals gehaald door net als het vorig jaar, niet te verschijnen op de viering van de Dag der Inheemsen, 9 augustus. De Stichting Indigenous Art Products die de viering van deze dag heeft gecoördineerd, is in een publiek schrijven niet bepaald zuinig met haar kritiek op het staatshoofd. De organisatie reageert ook ontstemd, omdat vanuit de overheid behoorlijk is ingekort op de begroting voor de viering van de Dag der Inheemsen.

Het doet de inheemsen pijn dat president Bouterse zich bij geen enkele activiteit heeft laten zien. Op deze groep komt dit gedrag van de president vreemd over, omdat hij tijdens zijn verkiezingscampagne in 2010, tijdens en na zijn inauguratie had aangekondigd speciale aandacht te zullen besteden aan het wegwerken van de achtergestelde positie van de Indiaanse gemeenschap in Suriname. ‘Enige aandacht werd wel verwacht en hoopvol tegemoet gezien, vooral omdat de president niet uitlanding was en waarschijnlijk ook geen gewichtige andere besprekingen op deze nationale feestdag had’, schrijft de stichting.

Zogenaamde verdeeldheid
De stichting zou hebben vernomen dat Bouterse ontstemd is over de aanhoudende verdeeldheid binnen de Inheemse gemeenschap. Dit slaat volgens de Indiaanse gemeenschap nergens op. Er wordt op gewezen dat er binnen alle bevolkingsgroepen regelmatig verschillen van mening zijn, zoals bij de Marrons (BEP-ABOP), de Hindostanen (Nw. Suriname, VHP, etc.), de Javanen (KTPI-PL), etc. Zouden de Inheemsen als enigen dus geen kritiek mogen uitoefenen op corrupte en antidemocratische figuren? Enkele van die ‘figuren’ zijn volgens de stichting Nardo Aluma, zijn echtgenote en hun zoon die tegen alle regels en normen in de grote leiders blijven uithangen, terwijl zij constant de eigen zak vullen ten koste van de Inheemse bevolking.

De Indianen benadrukken dat de Inheemse bevolking veel groter is dan de familie Aluma in Commewijne of een groep uit het dorpje Galibi die geneigd is alle Inheemse activiteiten te monopoliseren. De rest van de Inheemse bevolking begint genoeg te krijgen van het eeuwig gedogen van deze figuren, zonder dat enig onderzoek plaatsvindt over de regelmatig geuite klachten. Sterker nog, ingediende verzoeken bij de procureur-generaal om misstanden te onderzoeken, zijn nooit gehonoreerd. Het lijkt er op alsof die zogenaamde verdeeldheid van de Inheemsen de opeenvolgende regeringen in het land wel goed uit komt en dus blijft de malafide groep systematisch gesteund.

Toegezegd geld niet ontvangen
De Inheemse dorpen zouden voor de viering elk een bedrag van de overheid ontvangen als ondersteuning van de activiteiten. Echter kregen sommige dorpen minder dan het toegezegd bedrag. De reden was dat de overheid niet genoeg geld heeft om aan alle wensen te voldoen. Het verbaast de Indianen nu te vernemen dat Bouterse Kwakoefestival in Nederland met euro 50.000 ondersteunt. ‘We vragen ons af waar nu eigenlijk achterstanden weggewerkt moeten worden, in Nederland waar de inkomens vele malen hoger liggen dan in Suriname of bij onze sociaal zwakkere groepen die zich nauwelijks kunnen verroeren vanwege duur vervoer, gediscrimineerd onderwijs in het binnenland, etc. etc’, schrijft de stichting.

In het schrijven wordt de vrees uitgesproken dat dit gedrag van Bouterse, aanleiding zal zijn voor de Indianen de komende verkiezing niet meer naar de stembus gaan, omdat het ze niets oplevert. Ook zouden zij kunnen besluiten, dan toch maar op andere partijen dan de NDP te gaan stemmen en de NDP die zij jaar in jaar uit massaal hebben ondersteund, niet meer te steunen. Volgens de ontstemde Indiaanse gemeenschap zou Bouterse een voorbeeld moeten nemen aan zijn Venezolaanse college Hugo Chavez, die eerder deze maand een groot aantal Inheemse dorpen grondenrechten heeft toegekend en ook op vele andere manieren de Inheemse achterstanden actief wegwerkt.

Intussen heeft president Bouterse ontkend dat hij 50.000 euro heeft toegezegd aan het Kwakoefestival.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May