Olympische sterren ondersteunen campagne tegen honger
12 Aug 2012, 07:00
foto
Miljoenen kinderen in India zijn het slachtoffer van ondervoeding (Foto: Reuters)


Olympische sterren ondersteunen een campagne tegen ondervoeding bij kinderen in arme landen. De atleten hebben een open brief geschreven aan de Britse premier David Cameron, voorafgaand aan de ‘honger-top’ in Downing Street.

Ze hebben er bij de minister-president op aangedrongen het probleem de hoogste prioriteit te geven bij het voorzitterschap van het Verenigd Koninkrijk tijdens de G8 volgend jaar. Cameron zei dat het Verenigd Koninkrijk beslist zou helpen om ondervoeding bij kinderen over de hele wereld aan te pakken.

De brief, die tot stand kwam door het hulpfonds Save the Children, is ondertekend door veel Olympische sterren, waaronder kampioen verspringen Greg Rutherford en Tirunesh Dibaba van Ethiopië. “De beste erfenis die de Spelen kunnen laten is een wereld waar sterke, gezonde en goed gevoede kinderen hun volledige potentieel in het leven kunnen te bereiken”, staat in de brief. "Met de wereldleiders bijeen in London en de ogen van miljarden gericht op Groot-Brittannië, bieden de Olympische Spelen een ongelooflijke kans om het lot van miljoenen kinderen op de wereld te veranderen.”

Tragedie
Tijdens de top vandaag zullen vooraanstaande politici uit Brazilië, Kenia, Bangladesh, India en de Republiek Ierland bijeenkomen. Zij zullen worden bijgestaan door sportieve legendes, met inbegrip van de Ethiopische hardloper Haile Gebrselassie en de Braziliaanse voetballer Pele.
Het Verenigd Koninkrijk heeft bijkans 190 miljoen US dollar toegezegd voor onderzoek naar droogte-resistente gewassen. Het zou ook multinationale bedrijven aansporen een rol te spelen bij de aanpak van de honger.

Cameron hoopt toezeggingen te krijgen van andere landen, de particuliere sector en deelnemers aan de top om 25 miljoen kinderen onder de vijf jaar die lijden aan groeiachterstand te helpen tegen de tijd dat de Spelen in 2016 in Brazilië worden gehouden.

De Britse premier zal vandaag, op de laatste dag van de Spelen in London, de ‘honger-top’ openen. “Terwijl mensen over de hele planeet hebben genoten en geconcurreerd op deze Spelen, is er nog een wereld waar kinderen niet genoeg te eten hebben, en nooit de start in het leven krijgen die ze verdienen”, zei hij. "Het is een tragedie voor hen, en het is een tragedie voor de samenleving waarin ze leven. Kinderen die zouden kunnen opgroeien tot dokters, boeren, ingenieurs en ondernemers of grote Olympiërs worden ver achtergelaten. We hebben een verantwoorde manier om dit aan te pakken. Maar de harde waarheid is, dat terwijl we in het laatste decennium enorme vooruitgang hebben geboekt bij zaken als onderwijs, ondervoeding is gestagneerd. Ik ben vastbesloten dat Groot-Brittannië helpt”, aldus premier Cameron.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May