Panka: 2015 niet het eindpunt van regering-Bouterse
12 Aug 2012, 05:00
foto
Ricardo Panka, fractieleider Mega Combinatie


Fractieleider Ricardo Panka van de Mega Combinatie, zegt dat een evaluatie van de regering na twee jaar niet betekent dat er nog maar drie jaar te gaan is voor deze regeercoalitie. Wanneer er in 2015 nieuwe verkiezingen worden gehouden, moet de tweede regeerperiode van president Bouterse worden ingeluid.
De geprogrammeerde doelen van de regering zijn dan ook gericht voor een langere regeerperiode. In de afgelopen twee jaar is de basis gelegd en zijn ook al gedurfde stappen gedaan. Aan het eind van de eerste periode in 2015 zal zeker 60 tot 70 procent van wat de regering zich heeft voorgenomen, zijn gerealiseerd, stelt Panka tegenover Starnieuws.

Succesvolle periode
De afgelopen twee jaren moeten volgens Panka gezien worden als een succesvolle periode voor de regering. Alle kritieken ten spijt dat de regering binnen twee jaar zou vallen, is volgens Panka nu gebleken dat de regering stevig in het zadel zit. “Een markante opmerking die gemaakt moet worden, is dat de gemeenschap de regering alle ruimte en gelegenheid geeft om haar doelen na te streven. We zien geen merkwaardige opstanden in de samenleving. wat we hebben zijn kritische opmerkingen en dat is goed te noemen”, zegt Panka.

De fractieleider wijst er op dat toen de regering aantrad in 2010 zij hoge verwachtingen heeft losgemaakt bij de gemeenschap, als te zijn een regering die eindelijk zal werken en doen wat ze heeft beloofd. De verwachtingen zijn nog steeds hoog gespannen en de regering zal al haar beloftes nakomen. Er was volgens hem een aanlooptijd nodig.

Gedurfde stappen
Panka zegt dat in 2010 een situatie is overgenomen die niet rooskleurig was. Toch heeft de regering gedurfde stappen genomen om de economie op lijn te brengen. Enerzijds kwamen de unificatie koers en de verhoging van de government take. Anderzijds heeft de regering de algemene kinderbijslag en tot drie maal toe de algemene oudedagsvoorziening verhoogd. Ook is voorzien in een uitkering aan mensen met een beperking. “Dat is gedurfd in het eerste jaar van de regering”, meent Panka.

De politicus zegt zich ervan bewust te zijn dat sommige voornemens niet snel genoeg worden aangepakt. Het is daarom dat de regering steeds bezig is met bijstellen en als het moet mensen vervangen. Het woningbouwprogramma zal na de indiening van de nieuwe begroting in oktober in een versneld tempo worden aangepakt. Dat het beleid moeilijk op gang is gekomen, komt volgens Panka ook door het ambtenarenapparaat dat nog niet volledig is ingesteld op het tempo van de regering. Dat is zeker het geval bij gronduitgifte. “Sociale aspecten gaan een rol blijven spelen. Dat is ook het geval in andere landen. Voor wat de regering heeft voorbereid en al gedaan is voor mij een teken dat zij doelbewust afstevent op het gezond maken van de economie”, stelt Panka.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May