Verpleegkundigen gaan beter letten op handhygiëne
07 Aug 2012, 16:00
foto


Verpleegkundigen hebben uit observatie vastgesteld dat in ziekenhuizen niet altijd goed omgegaan wordt met de handhygiëne. Besloten is om hierin verandering te brengen. Er is een studie en bronnenonderzoek gedaan. Alle ziekenhuizen zijn betrokken bij dit project.

Vandaag zijn de resultaten van het project 'Schone handen, Veilige zorg' gepresenteerd tijdens een workshop in het Diakonessenhuis. Dertig verpleegkundigen hebben hierin geparticipeerd. Het doel van het project is om de bewustwording te vergroten over het correct toepassen van handhygiëne volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit om patiëntenveiligheid te waarborgen.

Handen overdragers micro-organismen
Microbioloog Sandra Burke-Hermelijn, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, legde uit dat handen de belangrijkste overdragers zijn van microbacteriën. Zij benadrukt dat mensen geen idee hebben hoeveel gevaarlijke micro-organismen zij overdragen via hun handen. "Zodra je iets aanraakt of iemand een hand geeft, neem je alle micro-organismen over. Via de handen worden die weer overgedragen op anderen. De handen zijn een transportmiddel", legde Hermelijn uit op de workshop.

Verpleegkundige en docent Winaba Bamoeje wijst erop dat veranderingen nodig zijn. De leerlingen krijgen op de opleiding de regels over handhygiëne maar in de praktijk worden deze niet goed toegepast. Daarom is het goed om in alle instellingen scherp te letten dat op de juiste manier de handen worden gewassen, anders worden veel ziektes op anderen overgebracht.

Gezamenlijke aanpak
Herman Jintie, verpleegkundig directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname, zegt aan Starnieuws dat gewerkt wordt aan standaarden binnen de ziekenhuizen. Er zijn verschillende projecten geschreven en gepresenteerd. De vorige week is het project over protocollen in ziekenhuizen afgerond. De regels van alle ziekenhuizen zijn bestudeerd en er is gewerkt aan een standaardprotocol.

Het is mogelijk volgens Jintie om een aantal standaarden te ontwikkelen dat voor alle instellingen geldt. Hij noemt onder andere beroepsethiek, codes, profielen voor verpleegkundigen en ziekenverzorgers, handhygiëne. Bamoeje gelooft erin dat veranderingen mogelijk zijn. Vier leidinggevenden hebben ook een conferentie over 'Leadership for Change' gevolgd in Guyana. Zij zijn gemotiveerd teruggekomen. Nu worden projecten geschreven en gezamenlijk uitgevoerd. De opgedane kennis wordt doorgegeven aan de beroepsgroep.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May