Kirani James is uitzonderlijk talent
07 Aug 2012, 02:00
foto
Kirani James zet Grenada op de kaart.


Terwijl Grenada barst van trots, steekt oud-kampioen Michael Johnson zijn bewondering voor de Grenadiaan Kirani James, de nieuwe olympische kampioen op de 400 meter, niet onder stoelen of banken. “Hij zal mijn wereldrecord snel in het vizier hebben. James zou best wel eens degene kunnen zijn die het gaat breken”, verklaarde de 44-jarige Amerikaan. Johnson die Olympisch kampioen werd in Atlanta (1996) en in Sydney (2000) is nu co-commentator bij de Britse omroep BBC.

Het wereldrecord van Johnson staat sinds de wereldkampioenschappen van 1999 in het Spaanse Sevilla op 43.18. Kirani James, amper 19, liep het rondje in 43.94, een persoonlijk record en een beste wereldjaarprestatie. "Hij is een uitzonderlijk talent", weet Johnson. "Hij is nog erg jong en heeft nog heel veel jaren voor de boeg, waarin hij alleen maar sterker en sneller zal worden."

Ze worden gek
James bleef met 43,94 als enige onder de 44 seconden in London 2012. Het is het eerste gouden Olympisch plak voor Grenada. “Het betekent veel voor Grenada, ze worden daar nu gek”, zei James na zijn uitzonderlijke prestatie. Sinds 2008 won hij Commonwealth Youth goud, World Youth goud, de Wereld Junioren, Wereldkampioenschappen en nu de Olympische Spelen. Met dit record is hij de achtste snelste man in de geschiedenis. In de Grenadiaanse hoofdstad, St. George, is al een straat naar James vernoemd. Het is te verwachten dat hij als een held wordt ontvangen als hij naar huis gaat.

Tot maandagavond was Kirani James een superster in wording. Nu is hij er één. Hij is de eerste atleet buiten de Verenigde Staten die 44-seconden barrière verbrak. Nog belangrijker is dat hij de allereerste Olympische medaille voor Grenada won. Het land telt zo’n 110.000 inwoners. James was al de wereld kampioen, maar won die titel in 44,60 seconden. Zijn coach, Harvey Glance, zei: "Toen Michael zijn record brak, moet hij 26 of 27 jaar oud zijn geweest. Kirani is alleen nog maar sneller en sterker. Hij wil werkelijk zijn land op de kaart zetten. We willen de geschiedenis herschrijven."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May