Caribische sprinters oppermachtig op 400 meter
06 Aug 2012, 20:30
Kirani James eist het goud op voor zijn land, Grenada. (Foto: Reuters)

De Caribische sprinters hebben bewezen dat ze op de 400 meter onverslaanbaar zijn. De 400 meter sprint was een volledige Caribische clean sweep, terwijl ook de 400 meter horden op de tweede plaats na, voor de Caribische landen was.

De briljante negentienjarige Kirani James gaat de historie in als de eerste Grenadiaan die Olympisch goud won. Hij stormde bij de start weg en liep ook een persoonlijk record met 43,94 seconden. Luguelin Santon met zijn achttien levensjaren pakte het zilver voor de Dominicaanse Republiek, terwijl Lalonde Gordon van Trinidad en Tobago het brons opeiste. Een volledige Caribische sweep-out.

Het is een totaal nieuwe generatie op de 400 meter. De oudste finalist op dit onderdeel was de 24-jarige Chris Brown van de Bahama’s. Dit onderdeel werd van oudsher gedomineerd door de Amerikanen. In London 2012 bereikte geen enkele Amerikaan de finale op dit onderdeel.

Horden
Bij de 400 meter horden bewees Felix Sanchez tegen alle verwachtingen in dat hij nog in de top zit. Hij won met dezelfde tijd als in Athene in 2004, 47,63 seconden. Javier Culson van Puerto Rico claimde de derde plaats met 48,10. De Amerikaan Michael Tinsley pakte het zilver met 47,91, een persoonlijk record. Favoriet en wereldkampioen Dai Greene van Groot-Brittannië eindigde als vierde.

Sanchez droeg zijn overwinning op aan zijn overleden grootmoeder. Hij liep de finale met een foto van haar die hij had gespeld in zijn vest. Zijn overwinning heeft iets van een sprookjesverhaal. Niet alleen voor zijn leeftijd en de tweede titel, maar omdat hij nog geen maand geleden tijdens de London Grand Prix in Crystal Palace op de vijfde plaats eindigde. Drie plaatsen achter Greene.

Javier Culson die toen won, zal weinig lof krijgen voor het feit dat zijn bronzen plak de eerste voor Puerto Rico is die buiten de boksring is gewonnen. Gedurende het heel jaar heeft Culson geen enkele wedstrijd verloren, tot de Olympische Spelen vanmiddag.