Consultaties voor professionele beroepen in Caricom
07 Aug 2012, 10:00
foto


Op het ministerie van Handel en Industrie (HI) worden nationale consultaties gehouden over professionele beroepen. Het gaat om beroepen die door de Wereld Handels Organisatie (WTO) zijn vastgesteld en de lijst van bekwame beroepen die voorkomen in de herziene versie van het Chaquaramas Caricom-verdrag.

De bedoeling is het vaststellen van criteria, maken van beleid en regelgeving. Personen in deze beroepen, de zogenaamde ‘professional services’, kunnen onder en met speciale preferenties toestemming krijgen te werken in een Caricom-lidland. De ordening heeft alles te maken met de toekomstige eenwording van de Caribische handelsmarkt, de Single Market and Economy (CSME).

Eenduidig beleid
Het is de bedoeling dat de overheden van de Caricom-lidlanden over de professionele beroepen een eenduidig beleid opstellen. Eerder is dit niet gelukt tijdens een vergadering van de handelsministers van de Caricom. Het Caricom-secretariaat heeft nu een nieuwe aanpak geformuleerd.

Er wordt een regionaal plan ontwikkeld binnen de Caricom. Bij de eerste consultatie in Suriname, heeft Timoty Odele die werkzaam is op het Caricom-secretariaat, een presentatie gehouden en uitgelegd wat de bedoeling is en hoe uiteindelijk het beleid eruit zal zien.

Caricom professionals
Een belangrijk aspect bij de consultaties is de vraag geweest hoe de beroepen moeten worden geïdentificeerd. Andere aandachtspunten waren het vaststellen van criteria om in aanmerking te komen voor een vergunning om als professional binnen CSME te werken en regelgeving met daarin de nodige sancties en het vaststellen van procedures. Ook personen buiten de Caricom-lid landen kunnen volgens de WTO-lijst in aanmerking komen. Echter krijgen zij niet alle preferenties die Caricom professionals krijgen. Binnen deze methode zal ook het zogenaamd ‘grandfathering systeem’ worden gebruikt. Daarmee kunnen professionals die niet voldoen aan de criteria en vastgestelde kwalificaties op basis van de oude regelgeving toch hun beroep mogen blijven uitoefenen, maar dan alleen op nationaal niveau.

Volgens Jean Djasman van Handel en Industrie, zijn er interessante discussies gevoerd met de beroepsgroepen. Vooral onder de vrije beroepen waaronder de journalistiek, muziek en andere kunstberoepen moet goed worden vastgesteld hoe die te identificeren en aan welke kwalificaties zij moeten voldoen. Djasman zegt dat dit in de eerste ronde van de consultaties wordt nagegaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May