Nasa's ‘Curiosity’ rover landt succesvol op Mars
06 Aug 2012, 15:00
foto
De vreugde op het moment dat de rover van Nasa een veilige landing maakt op planeet Mars. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is geland met een enorme nieuwe robot rover op Mars. Het één ton zware voertuig, beter bekend als Curiosity, is geland in een diepe krater in de buurt van de evenaar van de Rode planeet.

Het zal nu beginnen aan een missie van ten minste twee jaar om te zoeken naar bewijs dat Mars ooit leven heeft gehad. Een signaal via de Odyssey NASA's satelliet, die in een baan rond de Rode Planeet is, bevestigde aan de aarde dat de rover veilig op de grond was.

Het succes werd begroet met een gebrul van goedkeuring bij de Mission Control in het Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, Californië. Binnen enkele minuten verzond de robot zijn eerste lage resolutie foto's. Hij toont zijn wielen en uitzicht op de horizon. Een eerste afbeelding in kleur van ‘Curiosity’ moet binnen enkele dagen binnen zijn.

Ingenieurs en wetenschappers die voor het beste deel van 10 jaar aan dit project hebben gewerkt, gingen met hun vuist de lucht in en omhelsden elkaar.
De afdaling door de atmosfeer na een reis van 570 miljoen kilometer vanaf de aarde, was bestemd als ‘de zeven minuten van panische angst’. De rover had die minuten nodig om een reeks hoge risico geautomatiseerde manoeuvres te maken om zijn snelheid te vertragen tot 20.000 kilometer per uur, zodat zijn wielen een zachte landing konden maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May