“Ik heb van Podosiri een bedrijf gemaakt"
06 Aug 2012, 02:00
foto
Edme Acassi geeft een demonstratie hoe Podosiri wordt verwerkt. (Foto: Isaak Poetisi)


Van huis uit leerkracht en nu een succesvolle onderneemster. "Ik heb van Podosiri een bedrijf gemaakt", zegt de zelfverzekerde Edme Acassi. Na de Binnenlandse oorlog, gaf ze het onderwijs op en ontpopte zich als een podosiri-verwerkster met drie verwerkingsmachines.

Haar succesverhaal heeft ze zaterdag gedeeld tijdens een eendaagse Podosiri conferentie te Moengo onder het thema: 'Podosiri business na wan bun business'. De bijeenkomst is tot stand gekomen door samenwerking van de Pater Ahlbrinck Stichting (PAS). Uit het Tropenbos fonds en de fondsen van de UNDP zijn in het district Marowijne verwerkingsunits en pinaplantkwekerijen opgezet in Moengo en Albina. Nu zijn er 12 verwerkers en 9 kwekers actief.

Acassi begon haar onderneming door handmatig een zak podosirifruit te verwerken. Persoonlijke inzet, samenwerking met haar dochter en begeleiding van de PAS, hebben het bedrijf verder gestalte gegeven. “Bij de PAS heb ik geleerd hoe de productie beter aan te pakken en hoe om te gaan met de verdiensten”, zegt Acassi aan Starnieuws. Ze heeft een demonstratie gegeven over hoe zij te werk gaat.

Schaarste
De onderneemster vertelt dat er in bepaalde perioden geen podosirifruit beschikbaar is. In die perioden van schaarste neemt de prijs van een zak toe tot SRD 300 met nog eens SRD 40 voor transport. Om de prijs enigszins stabiel te houden, vindt Acassi dat meer mensen podosiri moeten gaan planten. Ze voorstelt in die situatie een prijs van SRD 10 per zak. De Podosiri-verwerkers hebben in de afgelopen jaren de vrucht verwerkt tot sap en jam. Podosiri-ijs en cake zitten ook in het pakket.

Volgens Pater Antonius 'Toon' te Dorsthorst beantwoordt dit resultaat aan de doelen van de PAS. Hij heeft de conferentie geopend. "We zijn in deze benadering een 'lanpresi'”, zei de geestelijke. De lanpresi (aanmeerplaats) moet zorgen voor geborgenheid en daarmee condities helpen creëren voor de ontwikkeling van de gemeenschappen in het binnenland. "Daarbij is zelforganisatie en zelfwerkzaamheid van belang", zegt pater Toon.
In een terugblik zei hij dat de PAS al een aantal jaren bezig is de kweek van Podosiri in Albina en Moengo te stimuleren. Het zijn de mensen die de PAS benaderd hebben om meer bekendheid te geven aan Podosiri met het oog op de buitenlandse markt.

Meer planten
De pinaplanters Georgette Kumanajare van Marijkedorp en Roy Njangfai van Perika willen veel meer produceren door meer te planten. De gebrekkige infrastructuur maakt mogelijk plantareaal ontoegankelijk. Er is weinig materiaal om te ontbossen en lopen de kosten hoog op als er materieel beschikbaar is.

Rudi van Kanten, programmadirecteur van Tropenbos zegt dat lokale variëteiten sterker groeien en de smaak beter is. De Surinaamse variëteit heeft echter een langere groeiperiode. Bij een goede verzorging levert een areaal van 1 hectare 200 zakken podosiri op.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May