Vrije School pakt scholenschaaktitel
06 Aug 2012, 04:00
foto


Schaken maakt slimmer. Dat bewezen de jeugdigen van de Vrije School overtuigend tijdens de finale van het First Move Scholenschaaktoernooi. Maar liefst zes scholieren van de Vrije School eindigden in de top 10.

Gyan Bihariesingh won het toernooi met zeven punten, gevolgd door schoolgenoot Jemesh Kanhai met zes punten. Beiden zitten op de Vrije School. De derde plaats was voor Jonathan Kenti (5,5 punten) van de O.S. Drambrandersgracht.

55 leerlingen van de tweede en derde klassen hebben deelgenomen aan het schaaktoernooi op zaterdag 4 augustus. De jeugdigen tussen zeven en acht jaar komen van de O.S. Hannaslust, O.S. Maretraite, O.S. Geyersvlijt II, O.S. Drambrandersgracht, O.S. Latour en de Vrije School. Behalve een leerlingentoernooi, was er ook een voor de leerkrachten. Negen leerkrachten namen het tegen elkaar op.

Schaken in leerpakket
Het first move programma is in het schooljaar 2011-2012 geïntroduceerd op de zes scholen. Rotary Club Paramaribo Central heeft met ondersteuning van haar zusterorganisatie RC Kirkland Downtown van Detroit in de Verenigde Staten van Amerika, het lespakket en alle toebehoren in het Surinaams onderwijs –samen met het ministerie van Onderwijs en Volksgezondheid- geïncorporeerd.

Er is hard gewerkt aan het programma, ook omdat de leerkrachten niet konden schaken. Het lesgeven kwam pas goed op gang in februari 2012. Rotary Club Paramaribo Central zegt dat ondanks de kinderen nauwelijks zes maanden schaken, nu al duidelijk is dat er veel schaaktalent aanwezig is. Het First Move project heeft als doel door schaken de kinderen slimmer te maken. De organisatie is zeer te spreken over de ondersteuning van de leerkrachten en de ouders van de jeugdigen. Die hebben hun pupillen vanaf het begin moreel en fysiek ondersteund in Hotel Krasnapolsky waar het Schaaktoernooi is afgewerkt.

Evaluatie
Bij het leerkrachtentoernooi bleken de negen deelnemers aan elkaar gewaagd. Geen van hen haalde een absolute maximale score. O. Fleur en K. Manbodh beiden van de O.S. Drambrandersgracht haalden vijf punten. Op de derde plaats eindigde S. Sandjon van de Vrije School met vier punten. Overall eindigt de Vrije School aan top met 45 punten, gevolgd door de O.S. Drambrandersgracht met veertien en de O.S. Maretraite met zeven punten.

Het First Move Project wordt na evaluatie en aanpassing voortgezet op deze zes basisscholen. De organisatie denkt dat in het schooljaar 2013-2014 het schaakprogramma kan worden aangeboden aan andere basisscholen die belangstelling hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May