President feliciteert Amorc Paramaribo met 50 jaar
05 Aug 2012, 08:05
foto
Directeur van kabinet van de president, Eugene van der San, feliciteert het bestuur van Amorc Paramaribo. (Foto:Borgesius Beckles)


President Desi Bouterse heeft in een schriftelijke boodschap de Rozekruisersorde Amorc gefeliciteerd met het vijftigjarig bestaan. Deze mystieke organisatie heeft zich een halve eeuw geleden hier gevestigd. Zaterdagavond was er voor genodigden en leden een receptie en vanmiddag wordt een plaquette onthuld. Speciaal voor deze gelegenheid is de Grootmeester van de Nederlandse jurisdictie Klaas-Jan Bakker naar Suriname overgevlogen.

De felicitatie van het staatshoofd werd voorgelezen door directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, Eugene van der San. "Een organisatie die in staat is vijftig jaar te herdenken, zal wellicht honderd jaar en meer blijven bestaan", stelt Bouterse. Hij haalde aan dat "iemand die zich verwondert over de grootsheid van het universum, over de grootsheid van de natuur en het herstelvermogen van de in haar voorkomende levende entiteiten, zal zich afvragen hoe dit allemaal tot stand gekomen is en welke grote Macht hiervoor aansprakelijk is".

Op zoek naar antwoorden
De president merkte in zijn boodschap op dat "zo iemand die zich verwondert en op zoek gaat naar antwoorden is in de kern van zijn wezen een mysticus". Hij benadrukte dat mystiek en esoterisch strevende mensen allen zoeken naar geestelijke en structurele bevrijding. De methoden kunnen verschillend of zelfs tegenstrijdig zijn, maar in de neiging, de drang, het zoeken, zijn ze volkomen gelijk. "Als profaan doe ik ook me ding", liet het staatshoofd de jarige organisatie weten.

"Daarom worden deze hoogstaande deugden, zoals eenieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid, de gelijkheid in wezen van alle mensen, eenieders plicht om met toewijding te arbeiden aan het welzijn van de gemeenschap, maar ook aan de eis van gehoorzaamheid aan de wetten des lands, door de regering hogelijk gewaardeerd", las Van der San de boodschap van de president voor.

Midden in de samenleving
Grootmeester Bakker sprak zijn waardering uit over de felicitatie van de president. Amorc Paramaribo-topper Martinus Albert Vrede (Grootraadslid) en Logemeester Edgar Glunder stellen het op prijs dat de president tijd heeft genomen om te reflecteren op de doelstelling van de organisatie en deze treffend heeft verwoord.

"Wij zijn geen geïsoleerde groep maar wij staan midden in de samenleving. Daarom zijn wij blij dat ons werk wordt begrepen en gewaardeerd", zegt Bakker. Hij is ingenomen met de vriendschapsbanden met diverse spirituele organisaties in Suriname, die ook aanwezig waren op de receptie. Al deze organisaties dragen bij aan een betere samenleving, waarbij vriendschap en tolerantie de rode draad zijn. Amorc kijkt met dankbaarheid terug op het vele werk dat verzet is door honderden mensen die het Licht brandend hebben gehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May