Panama en Suriname gaan nauw samenwerken
01 Aug 2012, 22:00
foto
Ambassadeur Subhas Mungra in gesprek met de Panamese president Roberto Martinelli Berrocal. (Foto: Buza)


Suriname en Panama willen op verschillende gebieden met elkaar samenwerken. Versoepelen van visa en samenwerking met de Martieme Autoriteit Suriname (MAS) kwamen aan de orde bij de aanbieding van de geloofsbrieven door ambassadeur Subhas Mungra aan president van Panama, Roberto Martinelli Berrocal.


Mungra is niet-residerend buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de republiek Suriname voor de republiek Panama. De aanbieding van de geloofsbrieven vond plaats in 'The Palacio de las Garzas' in Panama City. Mungra gaf een uiteenzetting over de prioriteiten van president Desi Bouterse over het intensiveren van de politieke, economische en culturele handelsbetrekkingen met de landen in de regio. Hierbij neemt Panama door de strategisch belangrijkste maritieme hub op het Westelijk Halfrond vormt, een vooraanstaande plaats.

Invulling samenwerking
Martinelli verwelkomde de integratie initiatieven van Suriname in de regio en deed het voorstel om een honorair consul voor Suriname in Panama te benoemen. Voorts deelde hij mede dat Panama openstaat voor nader te identificeren samenwerkingsgebieden met ons land, meldt Buitenlandse Zaken. Panama hecht ook waarde aan nauwere samenwerking met de Caricom-landen, die naar zijn visie eveneens een belangrijke plaats innemen binnen het maritiem gebeuren in de regio.

In de marge van de aanbieding van de voerde Mungra ook oriëntatiegesprekken met de Directeur Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Juan Carlos Espinosa. Hij sprak ook met de administrator van de Panama Maritiem Autoriteiten, Roberto Linares en de Director of Government Affairs and Strategic Alliances van COPA Airlins, Pablo de la Guardia en de Planning-Director, Jose Montero.

MAS en visa
Mungra vertelde aan Linares dat de MAS bezig is met het opzetten van een 'Open Ship Registratie' systeem en waar nodig assistentie en ondersteuning zal vragen van de Maritieme Autoriteit van Panama. Linares geeft aan dat Panama op dit gebied genoeg ervaring heeft opgedaan en dat er tegenwoordig per dag ruim 70 zeeschepen het kanaal passeren met een totaal van 66 miljoen ton op jaarbasis. Verder benadrukte Linares dat hij graag de mogelijkheid van een joint-venture op het gebied van het 'Open Ship Register' systeem met de MAS zou willen bestuderen.

Ook kunnen Surinamers die over een geldig visum beschikken voor de Verenigde Staten van Amerika, Schengen, Canada en of Australië, dat tenminste één keer gebruikt is, voortaan zonder Panamees visa de republiek Panama binnenkomen. De Directeur van het Panama Kanaal wil graag een bezoek brengen aan Suriname. Eerste ambassadesecretaris Jenny Maikoe stond Mungra bij tijdens deze missie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May