Suriname vol zelfvertrouwen in organisatie EU/ACP meeting
01 Aug 2012, 01:00
foto


Suriname gaat vol vertrouwen de gezamenlijke vergadering tussen Europese, Caribische, Afrikaanse en Pacifische, (landen rond de Stille Oceaan) parlementen (EU/ACP) tegemoet. De parlementaire commissie zegt op schema te zijn met de organisatie van wat genoemd wordt de tweede grootste politieke bijeenkomst internationaal, na de vergaderingen van de Verenigde Naties.

“Er is vooral in de organisatie, de partners uit het bedrijfsleven, overheid en andere instellingen een eensgezinde sfeer en attitude om dit evenement tot een groot succes te maken”, zegt commissievoorzitter Rabin Parmessar in gesprek met de Times Of Suriname en Starnieuws . Parmessar kan niet nalaten op te merken dat het zelfvertrouwen en de goede organisatie tot nu toe, er is ondanks “de hetze die er is geweest van buitenaf en de a-nationale opstelling van sommige personen in Suriname, om de meeting niet in het land te laten plaatsvinden.”

Verantwoord budget samenstellen
Er is met het hoofdkwartier in Brussel (België) dagelijks contact over de voorbereidingen van de meeting. In september wordt er een tussentijdse ontmoeting gehouden. Daar zal Suriname verslag doen van de stand van zaken rond de organisatie en er moet alvast een budget worden samengesteld. Parmessar zegt dat uit administratie van andere landen die deze bijeenkomst eerder hebben georganiseerd, blijkt dat Suriname rond de US$ 3,5 miljoen zal moeten investeren.

De commissievoorzitter zegt voor alle duidelijkheid dat dit bedrag op een juiste manier zal worden verantwoord. “Ik wil vooral transparant zijn en zeggen dat Suriname niet betaalt voor de kosten van de bezoekers. Zij betalen zelf hun overtocht, hotel en voeding. Wat wij bekostigen zijn de faciliteiten en het transport en alle andere kosten die we als gastland moeten maken om een goede meeting hier te hebben”, zegt hij.

Spin-off effect
Volgens Parmessar moet niet alleen gekeken worden naar de kosten die met de organisatie gemoeid gaan. “Het geld blijft in de samenleving circuleren. We worden er op veel meer andere gebieden beter van. Denk aan onze hotels, de toeristensector en andere effecten, zoals voor de handel, die de meeting met zich meebrengt. Vooral internationaal is dit goed voor het land”, meent hij. Hij zegt daarom vooral de landen in de Caribische regio dankbaar te zijn dat die unaniem er op hebben gestaan dat de meeting in Suriname wordt gehouden. “Dit geeft de leidende positie van Suriname in onze regio aan.”

Suriname heeft eerder een positieve rapportage gekregen van een technische fact finding missie van de EU/ACP. Verwacht wordt dat ongeveer 500 buitenlanders in november naar Suriname komen voor de vergadering. Voornamelijk Nederland heeft zonder succes een lobby gestart om vanwege politieke redenen de meeting niet in Suriname te laten plaatsvinden. Het presidentschap van Desi Bouterse en de aangenomen amnestiewet door het parlement zijn voor Nederland een probleem.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May