Honderden miljoenen zonder stroom in India
31 Jul 2012, 12:00
foto
Zo'n 350 treinen liggen stil in India. De treinreizigers zijn genoodzaakt de bus te pakken door de stroomuitval. (Foto:AP)


In Noord- en Oost-India zitten honderden miljoenen mensen zonder elektriciteit, nadat de stroomcentrales het lieten afweten. Meer dan de helft van het land zit zonder stroom, nadat drie hoogspanningsnetwerken uitvielen. Een netwerk is voor de tweede achtereenvolgende dag uitgevallen.

Honderden treinen staan stil en ziekenhuizen draaien op back-up generatoren. De Energie-minister geeft de schuld aan de staten die te veel stroom trekken van het elektriciteitsnet. De stroomstoringen in de noordelijke, oostelijke en noordoostelijke netwerken betekent dat ongeveer 600 miljoen mensen zijn getroffen in 20 van de Indiase staten.

In het oosten, zaten ongeveer 200 mijnwerkers onder de grondvast, toen de liften het begaven. Ze zijn verplaatst naar een gebied waar ze toegang hebben tot frisse lucht en niet in direct gevaar zijn.

Files
In een verklaring op de nationale televisie zei Energie-minister Sushil Kumar Shinde dat hij een beroep had gedaan op de staten om te stoppen met meer dan hun quotum energie te trekken van het elektriciteitsnetwerk. "Ik heb ook mijn ambtenaren de opdracht gegeven om de staten die meer trekken uit het netwerk te bestraffen," zei hij. Volgens Shinde is het noordoostelijk hoogspanningsnetwerk nu volledig hersteld, terwijl van het noordelijk netwerk 45% en van het oostelijk 35% weer in bedrijf was.

In Delhi werden de Metro diensten stopgezet en werd het personeel geëvacueerd uit de treinen. Sommige treinen rijden weer, maar een volledig herstel van het treinverkeer wordt nog lang niet verwacht. Veel verkeerslichten in Delhi zijn ook uitgevallen, wat leidt tot enorme files. Maandag veroorzaakte het wegvallen van het noordelijk hoogspanningsnetwerk al voor ernstige ontwrichting en verkeerschaos in het noorden van India.

Fundamenteel energietekort
De precieze oorzaak van de stroomstoring was onduidelijk, zei het hoofd die belast is met de hoogspanningsnetwerken. Hij zei dat de storing waarschijnlijk te wijten was aan de "interconnectie van netwerken".
Onder de getroffen gebieden zijn onder andere Delhi, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh en Rajasthan in het noorden, en West-Bengalen, Bihar, Orissa en Jharkhand in het oosten.

Stroomuitval komt vaak voor in Indiase steden als gevolg van een fundamenteel energietekort en veroudering van het netwerk. In het verleden hebben deze bezuinigingen geleid tot protesten en onrust op straat. Dat het heel netwerk het laat afweten is zeldzaam. Voor het laatst viel in 2001 het noordelijk netwerk uit.
India's vraag naar elektriciteit is in de afgelopen jaren gestegen door de groeiende economie, maar het land is er niet in geslaagd de energie-infrastructuur te laten voldoen aan de groeiende behoeften. Tenzij er een enorme investering wordt gepleegd in de energiesector, zal het land met veel meer van deze stroomstoringen te maken krijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May