Suriname organiseert eerste Caribische Cuboree
29 Jul 2012, 18:00
foto
Met het onthullen van de banner is de promotion van de Cuburee 2013 begonnen. (Foto: René Gompers)


Met het oplaten van briefjes aan ballonnen bevestigd en het onthullen van een banner zijn vandaag de promotieactiviteiten rond de 13e Caribbean Cuboree gestart. Dit is een educatief uitwisselingsprogramma voor welpen (padvinders tussen 7 en 12 jaar) uit de regio. Deze activiteit wordt voor het eerst in Suriname gehouden in juli 2013.

De Boy Scouts van Suriname herdacht vandaag ook het 88-jarig bestaan. Meer dan 300 padvinders uit Marowijne, Commewijne, Para, Nickerie, Wanica en Paramaribo woonden de herdenkingsdienst in het hoofdkwartier van de Boy Scouts aan de Eduard Brumastraat bij en legden opnieuw de belofte af.

Blijft jong
"88 klinkt misschien oud maar als je naar de padvinderij kijkt, is het niet zo omdat jullie er zijn", richtte Humphrey Schurman, hoofdcommissaris van de Boy Scouts, zich tot de jonge padvinders. "Jullie nemen over en zetten het werk voort. Daarnaast melden zich er zoveel welpen aan. Zo blijft de padvinderij jong en vitaal".

Er worden vernieuwingen doorgevoerd in de padvinderij meldt de commissaris aan Starnieuws. Met milieu- en dierenorganisaties zal er samengewerkt worden om padvinders anders te trainen. Met de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Sport- & Jeugdzaken willen de scouts een programma opzetten om scholen aan te doen. "De padvinder wordt meer dan een behulpzaam, handig, eerlijk, disciplinair, natuurbewust individu", legt Schurman uit. "De padvinderij wil een voorhoederol vervullen in jeugdeducatie omdat jongeren het beste andere leeftijdgenoten kunnen bereiken."

Over enkele dagen worden er meer dan 100 nieuwelingen geinstalleerd. Die zijn klaargestoomd om toe te kunnen treden tot de Boys Scouts. De organisatie telt ruim 2500 leden. In de komende tien jaar zal het korps gegroeid zijn naar 5000 padvinders.

Alvast oefenen
Aan de padvinders werd meegegeven hun Engels alvast aan te scherpen voor de Cuboree volgend jaar. Uitwisseling van cultuur en technische vaardigheden zijn de belangrijkste punten op de welpenmanifestatie. Vooruitlopend op het evenement wordt er een 'mini' Cuboree gehouden van 18 tot 22 augustus. Deze dient als oefening en voorbereiding op de grootse bijeenkomst waarbij ruim 2500 padvinders uit 20 landen zullen participeren.

Ondertussen is een adviesgroep opgericht. Met de ministeries van Sport- & Jeugdzaken en Onderwijs & Volksontwikkeling worden al gesprekken gevoerd.
De 13e Caribbean Cuboree wordt gehouden op het Jan Starke Opleidingscentrum en het Bigi Krutu Ontspannigsoord. "We maken van de Cuboree een groot feest", belooft Schurman.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May