Ferranto Dongor (DOE): "Suriname heeft meer managers nodig"
20 May 2010, 06:00
foto


Ferranto Dongor (28, rechts op de foto), ondervoorzitter van DOE Jongeren, hekelt het gebrek aan visie bij de overheid: "I miss the bigger picture." Daarom pleit hij namens DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) voor een nationaal ontwikkelingsplan waar niet alleen de belangrijkste politieke partijen maar ook het bedrijfsleven en het sociaal-maatschappelijk middenveld zich in kunnen vinden. In dat overkoepelende plan moet duidelijk zijn op welke manier Suriname zich in het vervolg richt op landbouw, mijnbouw en toerisme en welke doelen daarbij horen.

Zijn beleid en visie voor de komende vijftien, twintig jaar eenmaal uitgestippeld, dan maakt het wat Dongor betreft niet eens zo veel uit welke regering het uitvoert: "Elke nieuwe coalitie mag er zijn eigen flavour aan toevoegen. Ons land is te klein om elke vijf jaar andere prioriteiten te stellen. We hebben meer managers nodig die zich niet door emotie of macht laten leiden. Ministers die de politiek niet nodig hebben maar in dienst van de staat willen werken en ook bereid zijn daarvoor salaris in te leveren. En wanneer een minister een goede job heeft gedaan, laten we hem in een volgend kabinet toch gewoon terugkomen? Ongeacht zijn politieke kleur. We moeten door de partijgrenzen heen kijken. Heeft Van Ravenswaay zijn werk goed gedaan bij PLOS? Laat hij dan gewoon terugkomen in de volgende regering."

Dongor groeide op in Latour en zag zijn vader op jonge leeftijd naar Holland vertrekken. Soms beschouwt hij zichzelf als “one of those lucky bastards”. Maar aan de andere kant; in welke positie je ook verkeert, je krijgt altijd een kans. Zo kon het gebeuren dat hij op achtjarige leeftijd een jeugdprogramma presenteerde bij SRS. Dat was niet helemaal toevallig, zegt Dongor: “Mijn juf op de lagere school had mij getipt. Ze vond dat ik nooit mijn mond hield in de klas en altijd wel ergens een mening over had.” Eerst presenteerde hij het kindernieuws, later, bij ABC, een tienerprogramma. Daar werkte hij nog met Johnny Kamperveen: “Dat was natuurlijk een geweldige opportunity.”

Weer iets later, terwijl zijn klasgenoten het uitgaansleven verkenden, zette hij zich in voor Unicef om de rechten van het kind onder de aandacht te brengen. Vervolgens werd hij jeugdambassadeur van de Caricom, de belangenorganisatie van Caribische landen. Tegenwoordig werkt hij als marketing officer bij Telesur. En hoewel ze druk op hem hebben uitgeoefend, komt hij niet voor op de kandidatenlijst van DOE. Daar wacht hij liever mee tot de volgende verkiezingen.

Dongor sloot zich aan bij DOE omdat deze relatief jonge partij onder meer staat voor vernieuwing, aandacht voor jongeren en een betere positie voor vrouwen: “Terwijl de structuren bij de meeste andere partijen zich daar niet voor lenen, zitten bij DOE jongeren in alle geledingen van de partij. Het hoofdbestuur bestaat voor 30 procent uit jongeren en 50 procent van de DNA-, dr-, en rr-kandidaten is vrouw." Ook het ethisch leiderschap waar DOE op hamert, spreekt hem aan: "Suriname heeft leiders nodig waar mensen zich aan kunnen spiegelen. In de huidige politiek krijgen we lang niet altijd het goede voorbeeld. En als de politieke leiders het zelf niet goed voor elkaar hebben, houdt het op. Veel mensen zijn moe van alle clichés en willen niet langer kiezen uit het beste van het slechtste. Suriname en de Surinamers kunnen het wel; we hebben alleen meer managers nodig."

In de peilingen gaat de Mega Combinatie riant aan kop. Dongor heeft daar wel een verklaring voor. Hij noemt NDP-leider Desi Bouterse een marketeer bij uitstek die bovendien het budget heeft om uitgebreid campagne te voeren. "Veel kiezers en vooral ook de jongeren onder hen, houden van sensatie, van hip, flexibele communicatie en een boodschap die direct aanspreekt. En omdat de meeste jongeren niet geïnteresseerd zijn in geschiedenis en niet bepaald de neiging hebben om zelf op onderzoek uit te gaan, treft de klinkklare taal van Bouterse vaak genoeg doel. Zeker bij jongeren die niet al te veel perspectieven hebben."

Niet dat zijn partij DOE geen plannen heeft om jongeren te bereiken, het ontbreekt alleen aan geld. Daarbij stelt de partij ook nog eens hoge eisen aan geldschieters: "We doen altijd een antecedentenonderzoek. Een sponsor moet kunnen uitleggen waar het geld vandaan komt. Daarmee sluiten we op voorhand een heleboel donateurs uit."

(tekst: Diederik Samwel; foto: Ranu Abhelakh)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May