‘Comité-generaal dekmantel niet afleggen verantwoording'
27 Jul 2012, 00:00
foto


Het comité-generaal om over defensie, justitie en veiligheid te praten, wordt door de oppositie gezien als een dekmantel van de regering om in het openbaar geen verantwoording af te leggen. Daarom wil de coalitie achter gesloten deuren vergaderen over belangrijke actuele zaken. Dit standpunt uitte de oppositie na de huishoudelijke vergadering van het parlement donderdag.

Deze vergadering kreeg een enigszins grimmig karakter. De oppositie viel over een schrijven waarin aan de leden is meegedeeld dat de vergadering geheim is. Elk lid dat in het openbaar iets van de inhoud kenbaar maakt, pleegt een strafbaar feit en loopt het risico op een gevangenisstraf. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontkent tegenover Starnieuws dat de brief van haar afkomstig is. De griffier heeft enkele zaken op een rijtje gezet, zodat vooral nieuwe leden weten wat een comité-generaal is.

Achterdocht en twijfel
Deze brief was aanleiding voor de oppositie de leiding van het parlement te vragen, in dat geval specifiek de agenda van de geheime vergadering vast te stellen in plaats van bij algemeenheden te blijven. Dit voorstel werd door de coalitie meteen afgewezen, wat bij de oppositie achterdocht en twijfel opriep.

“Wij hebben nu bijna de zekerheid dat de regering en de coalitie de geheime vergadering willen gebruiken om zaken waarover in het openbaar gepraat moet worden snel snel met elkaar te bespreken, achter de rug om van het volk. Als wij van de oppositie daarover onze mond nog openmaken, riskeren wij dat we straks ons werk als parlementariër niet meer normaal kunnen doen”, zegt Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) aan Starnieuws.

Agenda vaag
De oppositie vraagt zich af waarom de agenda van het comité-generaal zo vaag en algemeen is. “Wat is geheim aan defensie, en justitie en politie, wanneer er publieke zaken zich voordoen waarop wij van de coalitie al vragen hebben gesteld en geen antwoord op hebben gekregen? Ook het volk heeft recht te weten wat de veiligheid van de ordening sector precies inhoudt, wat de verrichtingen zijn van de Counter Terrorism Unit (CTU) en als bij het schietincident in de goudvelden de juiste beslissingen zijn genomen”, zegt Castelen.

Het Nieuw Front heeft besloten, dat als de coalitie niet meewerkt aan een duidelijke agenda van het comité-generaal, de fractie niet in haar geheel aan de vergadering zal meedoen. Deze fractie komt vandaag met een verklaring uit en houdt mogelijk een persconferentie over de kwestie.

Oppositie en publieke opinie muilkorven
Castelen zegt dat er inderdaad geheime onderwerpen besproken kunnen worden die niet bestemd zijn voor het grote publiek. “Maar het gaat dan bijvoorbeeld om zaken die, als ze in het openbaar komen een gevaar zijn voor de soevereiniteit van het land. Of wanneer er sprake van kan zijn dat het financieel systeem in elkaar kan vallen, of als strategische informatie van ons leger naar buiten zou kunnen komen. Wij willen dus een specifieke agenda, zo niet moet het geheime karakter van dat comité-generaal worden opgeheven. Ik zie echter aan de houding van de coalitie en de leiding van het parlement niet dat ze hieraan gaan meewerken”, voorspelt Castelen.

Bij de huishoudelijke vergadering van donderdag heeft uit tactische overweging slechts een deel van de oppositie de vergadering bijgewoond nadat de brief van Simons de leden is voorgehouden.
Castelen merkt nog op dat niet alleen de oppositie met dit gedrag wordt gemuilkorfd, maar dat ook de publieke opinie over dringende vraagstukken wordt gesnoerd. “Het is die publieke opinie over wat wij als overheid doen, die belangrijk is en oordeelt.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May