Suriname krijgt goudzuiveringsinstituut
26 Jul 2012, 21:00
foto


Als alles volgens planning loopt, zal Suriname in het tweede of derde kwartaal volgend jaar beschikken over een goudzuiveringsinstituut, Kaloti Suriname Mint House. Het wordt een publiek private samenwerking tussen Kaloti en de Staat Suriname.

Winston Wilson van de Raad van Advies van de Belangengroep Goudsector heeft dat gezegd aan verschillende goudopkoopbedrijven in Suriname. Samen met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de belangengroep woensdag een bezoek gebracht aan deze opkoopbedrijven.

Het goudzuiveringsinstituut past in de verdere ordening van de goudsector en zal het goud raffineren en certificeren alvorens deze wordt geëxporteerd. In het begin zal het bedrijf zich toespitsen op het vaststellen van de zuiverheid van het aangeboden goud. Op zo’n manier hoopt de Staat precies te weten wat en hoeveel er wordt geëxporteerd en wat de werkelijke waarde daarvan is. “Hij kan dan eerder over zijn rechtmatig deel beschikken”, zegt Wilson. De waarde van het goud wordt tot nog toe in het buitenland bepaald en ontvangt Suriname op basis daarvan royalties.

Minister Hok vond het belangrijk om vast te stellen dat de goudsector geordend bezig is en voldoet aan alle eisen. Er zijn ook illegale opkopers die zich niet aan de regels houden en de branche een slechte naam bezorgen. “De overheid zal er alles aan doen om de onverantwoorde goudopkoop en -verwerking tegen te gaan”, zei de bewindsman. Tijdens zijn oriëntatie heeft de minister gekeken naar de verschillende processen bij de opkoop, de verwerking van ruw goud tot zuiver goud en de gehanteerde veiligheidsvoorschriften.

In de belangengroep zitten vertegenwoordigers van verschillende organisaties en bedrijven, waaronder goudopkopers, -exporteurs, concessionarissen en transportbedrijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May