Democratie krijgt gestalte met installatie Merlyn Aron
25 Jul 2012, 15:30
foto
President Desi Bouterse installeert Meryn Aron-Denz als lid van de Staatsraad. (Foto: Raoul Lith)


Merlyn Aron-Denz is vandaag door president Desi Bouterse beëdigd als lid van de Staatsraad. Dit gebeurt twee jaar later na de verkiezingen. Lange tijd heeft de politieke partij DOE, die Aron heeft voorgedragen, deze kwestie bij de president aangekaart.

Bouterse was wel gewillig om DOE een plek te geven maar de vijftien plaatsen binnen de raad waren al bezet. NDP-er Dennis Menso heeft volgens de president de situatie gered door vrijwillig zijn positie af te staan omdat deze plek DOE rechtmatig toekomt. Aron zei bij de beëdiging dat hiermee een sterke maar zachte bries van democratie door de natie is gestroomd.

Invulling democratie
Bouterse merkte op dat benoeming invulling geeft aan de democratische gedachte in het land. Door de manier van samenstelling van de Staatsraad wordt een verregaande betrokkenheid gegeven aan de bevolking bij het beleid van de regering. “Het is een vreugdevolle gebeurtenis temeer omdat de partij gekozen heeft een vrouw voor te dragen”, zegt Bouterse. Volgens hem is de keuze voor een vrouw een constante beraadslaging in Suriname. Hij is blij dat het aantal vrouwen in de Staatsraad nu is opgetrokken naar vier.

DOE-voorzitter en fractieleider Carl Breeveld onderschrijft de democratische stroom die gepaard gaat met de beëdiging. Hij zegt dat in de afgelopen twee jaar DOE heeft aangedrongen op de beëdiging en toelating van Aron. Er is zelfs een ontwerpwet ingediend om de Staatsraad uit te breiden. DOE was echter niet gelukkig daarmee. “We moeten de gemeenschap met niet meer opzadelen dan we al hebben. We zijn daarom blij dat deze kwestie op deze manier is opgelost”, zegt hij.
Aron heeft volgens Breeveld een behoorlijke maatschappelijke bagage. Zij heeft lange tijd in het onderwijs gezeten. “Haar specialiteiten waarop zij zich in de Staatsraad zal concentreren zijn het onderwijs, gender- en ontwikkelingsvraagstuk”, zegt hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May