Na ordening, woningbouwproject voor Suralcoweg
25 Jul 2012, 02:00
foto
Bewoners van de Suralcoweg in gesprek met Ricardo Panka, voorzitter van de commissie die ordening moet brengen in het woongebied.


Er komt een woningbouwproject in het woongebied Suralcoweg/Spoilarea in het district Para. Commissievoorzitter Ricardo Panka zegt dat het project in eerste instantie bedoeld is voor perceelaanvragers die in die omgeving wonen. “Het wordt een ontwikkelingsgebied met nutsvoorzieningen en alle andere ontwikkelingsmogelijkheden.”

"Maar eerst moet er ordening komen in het gebied", stelt districtscommissaris van Para, Jerry Miranda in een bijeenkomst met de bewoners. Het gros van de bewoners heeft geen toewijzingsbeschikking. Het gaat om mensen die terreinen illegaal geoccupeerd hebben. De meeste percelen zijn door meerdere personen aangevraagd. In het onderzoeksrapport worden diverse knelpunten en problemen opgesomd in het gebied.

Intrekken percelen

Miranda vindt het zorgwekkend dat er zoveel mensen zonder de vereiste grondpapieren in dit gebied wonen. Uitgifte van grond vindt slechts plaats na positief advies van het commissariaat. Het blijkt dat de perceelbestemmingen op de aanvragen variëren van landbouw- en veeteeltdoeleinden tot bebouwing en bewoning. Uitgifte naar willekeur van de aangevraagde gronden, zal leiden tot een wanordelijke situatie, waarbij mensen last zullen ondervinden van elkaar, zegt Miranda. Daarom zal er een lijst worden gemaakt van alle aanvragen.

Percelen die zijn uitgegeven en nooit in cultuur zijn gebracht worden ingetrokken. Miranda geeft aan dat het hem ernst is. Hij heeft een onbewerkt terrein van zijn eigen jongere broer voor intrekking geadviseerd, omdat deze niets met de grond heeft gedaan. “Als ik van mijn broertje als intrekkingsadvies kan opgeven, geldt de regel voor eenieder”, stelt Miranda.
Bij een veldoriëntatie in het gebied benadrukte Panka, dat bewoners van Para gronden moeten aanvragen volgens de regels en dat niet moeten nalaten voor mensen die buiten het district wonen. Het is volgens hem gebleken dat de meeste aanvragers van domeingronden personen zijn die als Surinamers het recht wel hebben tot aanvraag, maar buiten het district Para wonen.

Marvin Moesan/BIC Para
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May