Paspoort niet genoeg voor kinderen op reis naar Suriname
26 Jul 2012, 07:00
foto


Drukte bij de balie van het Surinaams consulaat in vertrekhal 3 op Schiphol. Hier kan de reiziger met bestemming Zanderij vlak voor vertrek nog snel een toeristenkaart kopen. Op vertoon van paspoort en ticket is dat normaal gesproken zo geregeld: twintig euro betalen en de passagier mag zich aansluiten bij de rij voor de incheckbalies.

Lastiger wordt het wanneer er kinderen meereizen. Die mogen evenmin zonder toeristenkaart Suriname in maar om zo’n document in bezit te krijgen moet eerst een officieel document worden overlegd waaruit blijkt wie de ouders of voogd van het kind zijn en wie het wettig gezag over het kind voert. Dat kan met een kopie van het uittreksel uit het bevolkingsregister, een trouwboekje, geboorteakte of een rechterlijke uitspraak. De reiziger dient ook een exemplaar van dit bewijs bij zich te hebben bij aankomst in Suriname. Minderjarigen die zonder ouders of voogd reizen, moeten ook een toestemmingsverklaring kunnen laten zien.

Extra papieren voor kinderen
In de drukke vakantietijd waarin de vluchten naar Paramaribo dagelijks tot de laatste stoel bezet zijn, blijkt niet iedereen op de hoogte van deze regeling die eind juni dit jaar is ingegaan nadat alle Nederlandse kinderen verplicht waren om met een eigen paspoort te reizen. De medewerkers achter de balie moeten in elk geval keer op keer de regeling uitleggen aan verbaasde maar vaak ook gepikeerde vakantiegangers. Hoe hadden ze hier in vredesnaam van op de hoogte moeten zijn?

Het baliepersoneel houdt ouders die met hun eigen kinderen reizen voor dat ze zonder de uittreksels en kopieën waarschijnlijk wel op Zanderij komen. Als het nodig is kan de marechaussee bij de paspoortcontrole in een mum van tijd de familiesituatie achterhalen. Maar minderjarigen die alleen reizen mogen zonder extra papieren echt niet verder.

Website raadplegen
Om alsnog aan de vereiste documenten te komen, wordt er druk gebeld met gemeentelijke instanties om zo snel mogelijk een kopie te laten faxen. Het vraagt het nodige geduld - van passagiers en baliepersoneel - maar uiteindelijk kan iedereen de douane passeren en in het vliegtuig stappen.

Een wat minder turbulente start van de vliegreis heeft de voorkeur. Wie met een gerust hart met de kinderen naar Suriname wil, doet er dan ook goed aan om vóór vertrek de website van het consulaat te bezoeken. Daar is een uitleg over de nieuwe regeling te vinden. Ook wie zijn of haar kinderen op het vliegtuig naar Zanderij zet of met vrienden of familie mee laat reizen, kan maar beter vooraf alle papieren in orde maken.

Diederik Samwel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May