Abdoel: Direct actie nodig voor realisatie beleidsdoelen
24 Jul 2012, 07:00
foto
Assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP)


Assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) vindt dat in het 'doe-jaar' hard getrokken moet worden om beleidsdoelen te halen. Deze zijn gepland en begroot, maar de realisatiecijfers van de eerste helft van dit jaar laten zien dat er te weinig is uitgevoerd. Hier moet zo snel mogelijk verandering in komen, meent hij.

Abdoel die econoom is, zegt dat cijfers niet liegen. "Ik wil dat de regering succesvol is, want er zijn beloften gedaan aan het volk die nagekomen moeten worden. Daarom moeten directeuren en onderdirecteuren die niet functioneren en het beleid frustreren, vervangen worden door kundige managers", zegt de parlementariër in gesprek met Starnieuws.

Analyse
Het assembleelid analyseert waarom de realisatiecijfers te laag zijn. Het gaat om gemiddeld nog geen 15% realisatie. Sommige ministeries liggen hoger en andere zijn lager, maar het algemene beeld is niet bevredigend. Volgens Abdoel is bij het opstellen van de begroting niet genoeg rekening gehouden met de uitvoeringscapaciteit van de ministeries. Dit heeft te maken met onvoldoende gekwalificeerd personeel. Niet alleen technocraten ontbreken, maar ook leidinggevenden met management kwaliteiten. Besluiteloosheid en onwetendheid van directeuren, onderdirecteuren, afdelingshoofden en anderen spelen eveneens een belangrijke rol volgens Abdoel.

Een ander fenomeen volgens de politicus is het afschuiven van verantwoordelijkheid binnen het uitvoeringsproces. "Niemand wil de consequenties dragen voor de slechte uitvoering en de koe bij de hoorns vatten', stelt Abdoel. Het ontbreken van de nodige equipement om taken uit te voeren is volgens hem ook een van de gevolgen van de onder realisatie. Hij vindt dat ook moet worden nagegaan hoe projecten op een ministerie worden voorbereid, voordat deze op de begroting worden geplaatst.

Situatie keren
Abdoel merkt op dat ook gekeken moet worden naar de financiering. "In hoeverre worden er middelen vrijgemaakt door het ministerie van Financiën om een beleidsmaatregel uit te voeren?", vraagt hij zich af. Uit de gegevens blijkt dat er ook stukken op Financiën liggen voor goedkeuring. "Mijns inziens is corruptie en vriendjespolitiek een van de belangrijkste drempels waarom zaken niet vlot gerealiseerd kunnen worden. Dit gaat dwars door diverse regeringen. Haast elk project dat uitgevoerd wordt, moet ten bate zijn van de partij of vrienden. Het 's landsbelang wordt vaak achtergesteld. Hier moet verandering in komen", betoogt het parlementslid.

Om de realisatie op te krikken, stelt Abdoel voor om vooral de administratieve organisatie van de ministeries te verbeteren. Mensen die niet meekunnen moeten worden vervangen. De anti-corruptiewet moet zo snel mogelijk worden aangenomen in De Nationale Assemblee en worden afgekondigd. Bureaucratische drempels die de uitvoering van projecten vertragen, moeten worden aangepakt en doorbroken. Het beleid moet transparant gemaakt worden en de interne controle op ministeries moet worden versterkt en een onafhankelijke positie krijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May