Gebed voor herstel balans natuur
22 Jul 2012, 20:00
foto


De natuur is uit balans. De ongekende rukwinden, klimaatsveranderingen en natuurelementen waarmee wij geconfronteerd worden, zijn het overduidelijk bewijs dat de natuur uit haar balans is. Om dit te herstellen, houdt de Stichting Shri Sanatan Dharm Parshad Suriname (SSDPS) een Vishwa Kalyan Anushthan. Het is een eendaagse yagya (gebedsdienst) voor het behoud en bewaken van de balans van moeder natuur.

De yagya is ook bestemd voor vrede en veiligheid in Suriname en daarbuiten. “Als de natuur uit balans is, slaat de karma van de mens op hol”, zegt pandit Ashwin Soeknandan, algemeen secretaris van de SSDPS aan Starnieuws. “Het is een vergaand gevolg waarvan de oorzaak het uit balans zijn van de natuur is. Je krijgt grote strubbelingen in de maatschappij. Het doel is om de oorzaak daarvan weg te maken”, legt hij uit. De focus is energie. "Door alle energie-elementen, waarvan de mens er ook een is, te betrekken bij het herstel van de natuur, pak je het probleem bij de wortel aan."

Soeknandan benadrukt dat de yagya een universeel karakter heeft en niet gebonden is aan het hindoeïsme, aan de Sanatan Dharma. “Het is voor de bewoners van Suriname, een ieder die enige verbintenis heeft met het land, is van harte welkom.” Uniek tijdens deze gebedsdienst is dat de Ramayan zal worden uitgelezen tijdens de activiteiten. Daarnaast wordt de yagya stand (het centrum van de gebedsdienst) in de vorm van de Surinaamse kaart, compleet met rivieren, gemaakt. “Dat moet de verbondenheid, de saamhorigheid, de eenheid met het land en volk weergeven.”

De yagya wordt op 25 juli gehouden, de geboortedag van Tulsidas (de dichter van de epos Ramayan). Bij de activiteiten is ook plaats ingeruimd voor een puja voor Shri Sita Rama en zijn drie broers, Hanuman, Vibhishan en alle andere die behoren tot het Koninklijk hof van Shri Ram. Bezoekers van de Yagya mogen meedoen aan de archan (offerande) door heilige bladeren zoals pipel, bilva, tulsi, niem, durva en bloemen en parsad te offeren. De organisatie doet een beroep op allen om mee te doen aan deze gebedsdienst en zoveel mogelijk bloemen en heilige bladeren mee te nemen. De Vishwa Kalyan Anushtan wordt gehouden in de Shri Radha Krishna Ved Mandir aan de Indira Gandhiweg, naast politiepost Nieuwe Grond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May